top of page

Offpist Åreskutan

Uppdaterat: 29 apr. 2021

Efter att ha åkt offpist flera dagar med Åre Skidlärarutbildning på Åreskutan och successivt jobbat oss runt fjället på flera ställen för fin skidåkning var dagens mål att nå toppen på Åreskutan. Inte bara nå toppen utan också göra det när dimman släppte och solen tittade fram.
Turen började i dimma med knapp ledsyn. Vi kunde precis se de käppar som markerar leden upp till toppen. Eftersom väderprognosen hade lovat soligt väder lite senare räknade vi med att en långsam promenad upp skulle se till att vi kom upp lagom till solen att tittade fram.
Japp, vi hade kalkylerat rätt. efter fem minuters paus vid toppstugan skingrade sig molnen och solen visade sig så vi kunde se Åredalen nedanför oss. Kall och fin snö, ingen blåst och bra sikt. Strålande!

Bengan berättar om planen och hur vi ska förhålla oss till åkningen på baksidan Åreskutan. Det är inte för inte de gröna jackorna från Elevenate heter "Backside". Gissa var namnet kommer ifrån? Ordning och reda när det gäller offpist på Åreskutan. Visserligen var det ingen större risk för laviner idag men det gäller att få in bra säkerhetsrutiner som ledare på fjället.

Mathias åker ned först och hittar ett säkert ställe att stå på och ta emot en och en när de åker. Bengan står kvar sist och tar kön.

Kall och ganska hård snö längst upp men ju längre ned vi kom desto mjukare snö hittade vi i några fickor där snön blåst in. Naturen är underbar. Läs mer här om varför vi människor trivs så bra i naturen.

Det är alltid trivsamt på baksidan av Åreskutan. En klassiker. Dags för medhavd lunch i en snögrop i solen innan vi åker vidare. Vad är en lunch på fjället utan lite lek i ett hopp!

Solen värmde på och det var dags för en tur till upp på Åreskutan för att leta oss ned till Mårtens brant och åkning i Östra ravin.

Fantastisk utsikt med Kallsjöns blåa vatten i bakgrunden och härlig vit kallsnö i förgrunden.

Mårtens brant
Brant åkning på mjuk och fin vårsnö i Östra ravin ... underbart!
En mycket bra dag med Åre Skidlärarutbildning för att lära oss mer om säkerhet och offpiståkning.
Text & Foto. Ola Rockberg, Campus Åre


349 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page