top of page

Park

En härlig dag med sol och manchester i parken i Åre
En seriös lekplats. Visst är det roligt och lek i parken men vi bör känna till att det är alltid en seriös ton i arbetet och förberedandet av parken. Det handlar mycket om säkerhet och om att parken ska attrahera många åldrar och nivåer på skidåkare. Alla är välkomna till parken!


De skidåkare som tränar och lägger ned mycket tid med sin skidåkning i parken har roligt, japp! Men det är också träning som syftar till seriös skidåkning. All skidåkning i Åres skidområde är rolig. Det är liksom grundbulten till det hela.
Joar från Skistar introducerar parken för Åre Skidlärarlinje. Hur kan vi som skidlärare använda parken för att vidga vårt sätt att jobba med skidåkning?

Vi tillbringar två dagar med klassen i parken för att bli mer bekant med miljön. Ett par stycken i gänget är redan frälsta parkåkare och har spenderat mycket tid där. Övriga har kanske smugit in i parken några gånger för att bara kolla läget.


Som skidlärare går det att göra mycket med sina gäster i parken även om man inte har en direkt lektion för parkåkare. Det krävs faktiskt inte att varken skidläraren eller gästen är inbitna parkåkare. Att åka till parken en fin dag och nyttja den svårighetsgraden och de features som passar är gott nog. Några åk i parken med både barn, ungdomar och vuxna är ett ypperligt sätt att krydda skidåkningen.

Det gäller dock att ha koll på hur saker och ting fungerar i parken av både artighets- och säkerhetsskäl. När man vet hur man ska röra sig i parken är det en mycket rolig miljö att vistas i.
Första dagen går åt att resonera om och fundera på hur vi ska använda parken och hur vi säkerhetsmässigt ska röra oss här. Dag två blir mer åkning och mer träning på egen nivå. Försöka utvecklas lite som skidåkare i den här omgivningen.

Skidåkning som skidåkning. Analyserar man skidåkningens beståndsdelar utifrån hur människokroppen fungerar inser man snabbt att det är intressant att lära sig hoppa och balansera i parken för att det utvecklar all skidåkning man gör. Det syns också att en ovan parkåkare som är duktig på annan skidåkning snabbt anpassar sig i parken. Varierad skidåkning är både kul och nyttig.
Som vanligt handlar inlärning om att ha tålamod och att låta saker ta tid. Bara genom att spendera tid i parken och så sakteliga vänja sig vid området gör att skidåkningen generellt sett blir bättre.

Text & Foto: Ola Rockberg121 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page