top of page

Skidsamarbete

1978 startade SLAO sin verksamhet. 1988 startade Åre Skidlärarlinje sin verksamhet och sedan dess har vi samarbetat med utbildning av skidlärare i Sverige.
Kalle Karlgren och Axel NordqvistKalle Karlgren gick sin skidlärarutbildning hos oss på År Skidlärarlinje för 25 år sedan och Axel Nordqvist gick hos oss för 10 år sedan. Båda herrarna har tillsammans hunnit med många års jobb inom skid- och friluftsindustrin.
Kalle började sin karriär i besöksnäringen med nästan 15 år som skidlärare i Funäsdalen. Ett ställe som var ett andra hem för honom. Kalle är uppvuxen i Härjedalen och det var naturligt att börja sin skidlärarbana där. Efter Funäsdalen gjorde han många år på den internationella skidlärarscenen med jobb under ytterligare nästan 1o år både i Schweiz och på Nya Zeeland. "En gång skidlärare - alltid skidlärare", säger Kalle alltid!


För ett antal år sedan hittade han ett mycket intressant jobb som kunde spegla vintersäsongerna på skidor. Han började jobba extra i en av Norrönas butiker. Det jobbet har han växlat upp och jobbar heltid där nu. När det var dags för Norröna att lansera en butik i fjällvärlden i Åre var det ett givet val för Kalle att hänga på där. Nu utgår han från butiken i Åre samt hjälper Norröna att etablera butiker i övriga delar av världen. Senaste projektet var Boston, USA. I kombination med jobbet i Åre passar det utmärkt att dessutom jobba åt SLAO och utbilda skidlärare i hela Sverige. Kalle delar gärna med sig av både sina nationella och internationella erfarenheter.
Skåningen Axel hittade till Åre och Jämtland för att påbörja sin skidlärarkarriär. Direkt efter avslutad utbildning i Åre letade han sig till grannlandet Norge och jobbade som skidlärare i Geilo. En skidort han verkligen lovordar. Det räckte dock inte med resan till Norrland och grannlandet för unge herr Nordqvist. Han blickade längre bort och under flera år alternerade han skidlärarjobb i Kanada på vintrarna och Nya Zeeland på somrarna.


Förutom skidlärarjobb fick han upp ögonen för säkerhetsarbete inom fjällvärlden och det resulterade i en utbildning till lavintekniker i Kanada vilket innebar att han kunde jobba med lavinbekämpning på Nya Zeeland också. Skid- och säkerhetsjobb har blivit en röd tråd för Axel. Idag tituelerar han sig Risksociolog efter att ha studerat Risk- och Krishantering på universitetet. Vad passar då bättre än att jobba på SLAO med både säkerhetsutbildningar och som utbildare av skidlärare.

SLAO genomför flera skidlärarutbildningar i Åre den här veckan. Det är allt från steg 1 till steg 4 så det snurrar flera grupper i skidsystemet med ledare som bär blågula kläder. Jag hade förmånen att få åka med flera av grupperna och dessutom få prata skidåkning, pedagogik och utbildning med Axel utifrån hans jobb på SLAO. Spännande att träffa alla instruktörer. Vi har många gemensamma nämnare med olika uppdrag i fjällvärlden.

Sara Sandberg
Sara Sandberg har ett gediget skid-cv med skidlärarjobb, skidtränare både inom alpint och skicross, skidtestare åt tidningen Åka Skidor, freerider. Hon har också jobbat som instruktör hos Totalskidskolan i Åre samt som coach inom parasportförbundet med skidåkare på World Cup nivå. Här i Åre träffar jag Sara nästan dagligen i hennes jobb som tävlings- och träningskoordinator på Skistar i Åre. Hon har skidåkning i blodet och den här veckan är hon en av instruktörerna åt SLAO. Hon har hand om en liten grupp som går steg 4.
Hampus Sundlo är en av få i Sverige som har internationell examen i både snowboard och skidor. Han är mycket allround i sitt glidande på snö, en riktig snösportlärare. När han inte jobbar som utbildare åt SLAO jobbar Hampus i skidskolan i Åre där han undervisar i allt som går att undervisa i. Dessutom är han arbetsledare och har kläm på scheman och personalfrågor. Han håller koll på våra elever från Åre Skidlärarlinje som kommer till skidskolan i Åre under praktikperioder.


Erik Bodén började sin skidåkarkarriär redan på gymnasienivå där han gick freeridegymnasiet i Malung. Sedan har skidutvecklingen löpt på som ett pärlband. Idag är han med i Svenska Demoteamet och är med och representerar svensk skidskola på olika internationella kongresser utomlands. När han inte åker skidor är han en hejare på att både fota och filma. Ta en titt på hans hemsida!

Skidåkningen är allas vår gemensamma nämnare och till det ska läggas att vi alla vill bo och verka i fjällmiljö med närheten till naturen, friluftslivet och alla aktiviteter man kan uppleva året runt i dessa omgivningar. Åre Skidlärarlinje har framgångsrikt samarbetat med SLAO sedan utbildningens start. Den goda samverkan bärs fram av många gemensamma värderingar som ärvs vidare i leden av instruktörer, ledare, ansvariga och andra inblandade. Det är en kulturyttring som vi tillsammans vårdar och för vidare till nya generationer skid- och friluftsintresserade inom besöksnäringen.


Tack för en trevlig dag i backen med alla instruktörer :-)Text & Foto: Ola Rockberg, lärare Åre Skidlärarlinjen
93 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Park

Comments


bottom of page