top of page

FYSISKA KRAV

Utbildningen ställer krav på både din fysiska och mentala form

Guideyrket ställer lite krav, både fysiska och mentala. Inte minst då man som ledare förväntas ta bra beslut och ansvara för andras säkerhet även när arbetsinsatsen är intensiv. Det är absolut ingen ”elitfysik” som behövs men för att ge en bild, följer här några exempel på fysiska inslag under utbildningen samt förkunskaper som vi räknar med att du har.

Under utbildningen ingår moment som vandring och turskidåkning i svårframkomlig terräng. Oftast med en buren packning på mellan 10-20 kg och inte sällan under heldag. Termin tre kommer du göra ett fystest i fjällterräng där man orienterar drygt 2 mil och ca 1500 höjdmeter uppåt (lika många ner) detta med 10 kg packning. Maxtid är 6 timmar.

Forsrännarutbildningen ställer krav på bålstyrka vid styråran samt att man kan dra sig upp i gummiflotten själv efter en vältning. Vi förutsätter att du som har grundläggande behörighet är simkunnig och kan livrädda samt har viss kunskap om karta och kompass (ingår i grundskolan)

Vi vistas i kyliga miljöer stora delar av utbildningen. Givetvis vintermomenten med turskida, topptur och tält eller snöbivack samt inte minst isvaksträning. Men även övriga delar av året med vadning, kajak-kamraträddning, fors och det faktum att även barmarksfjället kan erbjuda vinterliknande förhållanden. En bra fysik hjälper dig att hålla värmen, har du av någon anledning nedsatt cirkulation så ser vi gärna att du hör av dig inför din ansökan. För att klara den statliga fjälledarnormen behöver du dessutom ha förmåga att kommunicera via komradio och nödtelefon.

 

Vi rekommenderar dig som söker till Åre Vildmarksguide att du tränar regelbundet och genomför tre träningspass per vecka våren och sommaren innan utbildningsstart. Löpning, cykling, styrketräning och liknande. Det gynnar helt enkelt dina studier att vara i god form när du kommer, vi hoppas denna text känns mer peppande än avskräckande.

Har du problem med någon speciell skada eller sjukdom bör du för din egen skull kontakta skolan innan du söker utbildningen.

bottom of page