top of page

OM UTBILDNINGEN

Allmän information om utbildningen

Åre Vildmarksutbildning är totalt 60 veckor lång (2024-08-19 - 2025-10-24). Det är en Yrkeshögskoleutbildning och den är CSN-berättigadEn viktig samarbetspartner i utbildningen är Fjällsäkerhetsrådet som tillsammans med Campus Åre och Åre Vildmarksutbildning säkerställer att vi kan erbjuda alla studenter möjligheten att genomföra Fjälledarnormen. En oerhört viktig ingrediens i en vildmarksguides utbildning. Klicka på loggan intill och läs mer om Fjällsäkerhetsrådet och Fjälledarnormen.


Utbildningen är avgiftsfri. Allmänt så står vi för utbildningslokaler, instruktörer och administrativa kostnader. Det finns ett studentkök med kyl, mikrougn och vattenkokare. Vi har kopiator och nätverk, men det är bra om man har en egen dator då inlämningar och vissa hemuppgifter förekommer.

fjallsakerhetsradet-logga-hogupplost.jpg

"Upplevelseturism är en bransch som växer både i landet och internationellt, vi gör dig redo"

Jonas Brunnemyr, Utbildningsledare

Att leda andra

Vill du dessutom dela med dig av dina erfarenheter och leda andra i deras äventyr? Då är detta en utbildning för dig. Åre vildmarksutbildning är en gedigen yrkeshögskoleutbildning som grundar sig på branschbehov och där en stor del av utbildningen är förlagd till företag. Utbildningen ger dig praktiska kunskaper och erfarenheter samt verktygen för att utvecklas till en säker och kompetent guide. Den ger din en stabil bas att bygga din friluftsframtid på och du har under utbildningen goda möjligheter att skapa dig ett eget nätverk inom branschen

Nya kundgrupper söker sig till fjäll och naturupplevelser men de har inte kunskap om hur man vistas ute, hur man rör sig i terrängen på ett säkert sätt och de efterfrågar guider som kan leda och visa. Vissa certifieringar kommer finnas med för att göra dig redo för det professionella friluftslivet. Du kommer att jobba med fjällsäkerhetsrådets fjälledarnorm men också tex lavin och sjukvårdsutbildningar, forsrännarlicens, glaciärkurs.

Utbildningen syftar till att du ska bli vildmark- och äventyrsguide. Vi tänker oss att du efter utbildningen jobbar som guide/instruktör/organisatör inom natur och friluftsliv, som säkerhetsansvarig eller med skadeomhändertagande i terräng, i ledande befattning vid friluftsliv och upplevelser. Utöver ledarskap och friluftsliv behöver du också en god förståelse för entreprenörsrollen i branschen. Upplevelseturism är en bransch som växer både i landet och internationellt, vi gör dig redo.

Åresjön en solig sommar, Åredalen, Åre

MÖT NÅGRA
SPECIALISTER

Vi använder oss av en mängd olika instruktörer, föreläsare, lärare, mentorer med spetskompetens. Här träffar du några av våra specialister.

Martin "Bruce" Lindberg klättrar isklättring, guide, instruktör, simply explore

MARTIN "BRUCE" LUNDBERG

Autoriserad svensk bergsguide ansluten till Svenska Bergsguideorganisationen. Honom hittar du till vardags här: simplyexplore.se

  • Black Instagram Ikon

PHILIP HARLAUT

VD/ägare Åreguiderna. Till vardags hittar du honom härareguiderna.se

  • Black Instagram Ikon
Philip Harlaut dricker kaffe, Salomon, guide, Åreguiderna

JONAS BJÖRKLUND

SLAO-patrull. Expert på räddning och säkerhet i strömmande vatten och översvämningsmiljöer. Till vardags hittar du honom här: alvsaker.se

  • Black Instagram Ikon
Jonas Björklund i Ullådalen, guide, älvsäker, Expert på räddning och säkerhet i strömmande vatten och översvämningsmiljöer.
Jonathan Axelsson Sandström, Summit guides, lavinexpert, Haglöfs

JONATHAN AXELSSON SANDSTRÖM

Lavinexpert. Grundare och guide på Summitguides. Till vardags hittar du honom här: summitguides.se

  • Black Instagram Ikon
Magnus Thuresson, Guide, Expert på räddning och säkerhet i strömmande vatten och översvämningsmiljöer, älvsäker

MAGNUS THURESSON

Guide. Expert på räddning och säkerhet i strömmande vatten och översvämningsmiljöer. Till vardags hittar du honom här: alvsaker.se

  • Black Instagram Ikon
bottom of page