top of page

Vinter i paradiset

Åre by täcks av den så efterlängtade snökanondimman.


Åre Kabinbana står där stolt bredvid Europavägen som passerar rakt genom Åre by. Två byggnadsverk som både hissats och dissats sedan de byggdes på 70- respektive 60- talet. Oavsett vad man tycker om de båda står de där tryggt och stabilt i alla väder. Jag kommer ihåg hur fascinerande det var på 70-talet att komma med bilen från Östersund och parkera vid kabinbanan och se hur den stora kabinbyggnaden liksom stod i givakt och tog emot oss skidgäster. Kön med människor ringlade sig ut på trottoaren och ned mot viadukten som går under Europavägen. Det var stort och mäktigt att se. Även om vi inte gillade kön och insåg att vi skulle stå där fram till lunch så var det nåt storslaget med hela upplevelsen.
Idag byggs det betydligt större byggnader i Åre och kabinbanehuset framstår inte längre som en mäktig byggnad där den stått sedan 1976. Vad som är bra eller dåligt. Vad som är rätt eller fel är svårt att avgöra när det kommer till byggnationer i Åre by. Det får framtiden utvisa. Det kanske är tur att det fortfarande finns ett antal äldre byggnader kvar som kontrast till alla de nya som byggs.


Det känns som isläggningen av våra vattendrag kom väldigt hastigt i år. Nästan över natt. Ena dagen var det öppet vatten och dagen därpå åktes det skridskor och fiskades på flera sjöar i Västra Jämtland. Vi är inte bortskämda med att ha snöfria isar i Jämtland och när det väl händer gäller det att nyttja dem innan snön kommer. Fröå tjärn frös snabbt och isen nyttjades flitigt av både fiskare och skidskoåkare. Området kring sjön bjöd på ett vackert skådespel. En dekorativ inramning av iskristaller, dimma och frost. Det skapade ett stiligt svartvitt landskap som omgav sjön.

Den här veckan har varit en intensiv teorivecka i klassrummet för eleverna på Åre Skidlärarutbildning. Vi har haft flera bra och matnyttiga besök av externa föreläsare och vi har pluggat det sista inför teoriprov och för att få till skriftliga inlämningar.
Jonte från Summit Guides var hos oss och pratade om snö/lavin inför vintern.Arbetsledarna från Åre skidskola och Skistarhop Åre presenterade sig och berättade vad som kommer att hända på elevernas APL (=praktik).Therese Sjölundh, VD på Åre Destination, informerade oss om hur Åre Destination jobbar.Bo fjällnära. Med naturen runt knuten. Ski in, ski out. Utbildningar i fjällmiljö. Campus Åre ligger bara ett stenkast från Åreskutan och när molnen skingrar sig och morgonsolen tittar fram ser vi tydligt att vintern är i antågande. De senaste två veckornas frostiga och kalla väder har gjort att snökanonerna jobbat hårt. Snart trycker Skistar Åre på knappen och drar igång vinterns första lift.
Text & Foto: Ola Rockberg

215 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Skidsamarbete

Park

Comments


bottom of page