top of page

Turåkning Välliste




Det är en speciell känsla att vistas för egen maskin i naturen på fjället. Att uppleva vädrets makter. Att behöva kämpa mot naturen. Att känna att hjärtat slår och musklerna blir trötta. Att titta på nästa ledkors och veta vart man ska gå. Att räkna ut hur lång tid det tar upp till toppen. Att uppleva hur vinden kryper in under huvan. Att börja tänka på den goda mackan man har i ryggsäcken. Att gå och fundera för sig själv. Att känna hur man hittar en rytm som stämmer med skidorna, snön och naturen.




Man får inte stanna för att vila



Man får inte stanna för att vila. Däremot får man stanna hur ofta man vill för att titta på utsikten, för att rätta till klädsel, utrustning eller för att ta ett foto. Det är färden som är målet - det är inte målet som är målet. Varför går man på tur? Det går inte att beskriva det om man inte upplevt det. På Åre Skidlärarutbildning brukar vi varje år göra åtminstone en tur med klassen för att uppleva hur det känns att röra sig på turskidor med stålkant. Det är Inte helt ovanligt att vi får frågan varför vi ska gå på tur och om det är viktigt för en alpin skidlärare i Åre att kunna gå på tur. Efter turen brukar vi sällan behöva förklara varför vi gick på turen.







Dagens skidtur inleddes med ca 30 min färd uppför där vi blev lite varma, fick kämpa mot både motvind, bakhala skidor och snö som yrde. Alla fick bita ihop när vi kom över första krönet upp på kalfjället och vinden piskade på ordentligt i ansiktena. En både härlig och kanske lite otäck känsla. Det är tryggt att gå i grupp och att hålla ihop samtidigt som det är lite spännande att uppleva att man faktiskt måste klara sig genom snön och vinden på egen hand. Ingen genomför turen åt dig. Du måste kämpa själv. Inga liftar eller skotrar som hjälper dig. Det gäller att gå på för egen maskin. Det är då du känner dig nära naturen och det är det som är essensen i turåkning.




Från toppen av krönet bar det iväg utför och med smala skidor och lös häl kan det hända många roliga saker på vägen ned. Mindre bra sikt och varierad snökvalitet gjorde att många fick snökänning i utförslöporna. Många skratt och hejarop.




Fika, en obligatorisk del av turåkningen, ack så viktig




Turåkning ska vara en lugn och rofylld aktivitet. Det heter ju trots allt "gå på tur". Fikat, en obligatorisk del av turåkningen, ack så viktig!




Text & Foto: Ola Rockberg, Campus Åre


184 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page