top of page

Skidor & Cykel

Vi cyklar på sommaren för att förbereda kroppen för vinterns äventyr i skidbacken.

Rolig barmarksträning som påminner om skidåkning.






Konditionsträning, styrketräning, koordination och balans. Intervallpass som påminner om långa härliga offpiståk. Taktik och framförhållning genom att lära sig att planera cyklingen mellan stenar, träd och rötter. Skidåkningen sitter till stor del i höftens rörelser. Cykeln ska också balanseras genom att röra cykel med en stabil och lugn överkropp och samtidigt röra underkroppen. Mod och smartness i hög fart på stigar och över stenar.







Balans i alla rörelseplan och ett arbete där man jobbar från sida till sida med ett ben i taget. "Mitt på skidan" är en klassisk term på vintern och på cykeln rör jag mig hela tiden fram och tillbaka för att hitta rätt balans över cykeln boroende på situation. Luftsprång och vägval är vardag på både skidor och cykel. Skidåkning är dynamisk rörelse. Anpassade och subtila rörelser under hela åket på skidor. Aldrig helt statisk. Cykeln kräver samma rörelsehantering över stock och sten. Avslappnad, stilla och samtidigt i lagom rörelse för att hålla balansen. Håll hårt, fast löst, i styret ... och i stavarna.


Farten är både skidåkarens och cyklistens bästa vän. Fart i lagom dos krävs för att kunna laborera med balans, vägval, planering och koordination. Skidåkning och cykling bygger komfortfart. Din bekväma fart är din komfortfart. Den ökar i takt med att din skicklighet för sporten ökar och ofta märker man inte det men man känner att farten blir en tydlig njutningsfaktor i samband med färden utför. Betrakta farten som din kompis ... men gör det på ett smart sätt!







Inte att förglömma den kanske viktigaste faktorn till varför vi åker på både skid- och cykelsemester och det är den sociala aspekten. Glädjen att utöva sin aktivitet tillsammans med familjen och vänner och bekanta. Det är därför det är så viktigt att "träna" samvaro med gofika! Det gör vi lika bra på skidor som cykel i grupp. Vill du cykla med andra i fjällen så kontakta Åre Bergscyklister







Text och foto: Ola Rockberg, Campus Åre

174 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page