top of page

The White Gold

Uppdaterat: 20 nov. 2022

En vacker och frostig scenförändring av de jämtländska fjällen.För oss som bor i fjällen är det en förväntansfull period på året just nu. Det är nu hösten snyggt och prydligt ska lämna över stafettpinnen till vintern. Vi vill att växeln ska fungera bra. En mjuk steglös växling där vi inte tappar fart. Det värsta som kan hända är att man tappar pinnen och får börja om. Det gäller också att växla inom växlingszonen så man inte växlar över. Det är lika spännande varje gång vi ser att hösten kommer springande med pinnen.
Japp, då hände det. Tidig morgon och snökanondimman ligger tät öre Åre by. Stafettpinnen är överlämnad. Vi kan känna att loppet fortsätter och nu är det bara att öka farten. Kallt, mörkt och rått skulle många säga. Vitt, vackert och förhoppningsfullt säger vi i Västra Jämtland. Det här är den magiska perioden då vi lägger grunden för en bra vintersäsong.


Kallgrader och muller av snökanoner. Ljuv musik och vackert landskap för en skidåkare och för oss alla som jobbar med besöksnäringen i fjällmiljö. Solen är inte en överdrivet flitig besökare den här tiden på året. Det är snabba och flyktiga besök. Det är OK, vi har överseende. Vi vet att solen bara vilar sig i form. Det blir desto längre och varmare besök senare i vinter. Välkommen åter. Då ska vi umgås med solen från tidiga morgon till sena kvällen.

Bokstavligt talat tunga förberedelser för Skistar Åre. Liftarna ska bromstestas med full last. Stolarna lastas med över 300 kg sten som mostsvarar en fullsatt lift. Ett gediget säkerhetsjobb. Det tar tid och manskap att lasta och lossa lasten, fast jag måste säga att det känns tryggt att de verkligen tar sig tid att genomföra jobbet. Alla stolliftar ska testas och det görs med ett visst årligt intervall.
"Utan växellåda - precis som en ny elbil"
Nyast av alla stolliftar står där Stjärnliften och väntar på att få lyfta upp skidåkare på fjället. Stjärnliften, som ersätter den gamla WC-liften är en sexstolsift av modernaste snitt. Det är med en ton av poesi som teknikerna beskriver den nya motorn på liften. "Utan växellåda - precis som en ny elbil". Som tur är har den nya liften en erfaren kamrat att vila sig mot under rookieåret på Åreskutan. Kabinbanan med alla sina år sedan 1976 är en rutinerad mentor att stå bredvid i snöstormarna.

Snökanonerna bygger snabbt stora vita runda högar. Cykelbanor, vägar, dräneringsdiken ... allt täcks av det vita guldet.

Vi gör de sista förberedelser på Åre Skidlärarutbildning innan vi byter klassrummet mot vinterkostymen. Sebastian Thomasson och Andreas Lidén tittar förbi och berättar om Skistar verksamhet. Tack vare ett bra samarbetet med Skistar Åre har vi möjlighet att låta näringslivet integreras med skolverksamheten på naturligt sätt.

Resonemang om pedagogik, träningslära, skidteknik och ledarskap i klassrummet innan vintern är här på riktigt. Att stå och prata inför grupp är en skidlärares vardag. Det kan vara en process att vänja sig vid det och vi har redan påbörjat den processen. Det går liksom inte att läsa sig till hur man pratar inför grupp. Det är bara att testa och sedan finjustera med hjälp av mer erfarenhet.
Vi ser både soluppgång och solnedgång från klassrummet. Vackert i båda ändar av skoldagen!Nu njuter vi av hur vintern sakta växer fram i Åredalen. Kallt välkomna till Åre när vi öppnar liftarna!
Text & Foto: Ola Rockberg

180 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page