top of page

Morgonsljuset i Åre

Vi följer årstiderna och det vackert mjuka morgonljuset.






Under några veckor på hösten kliver vi upp samtidigt som solen och vi slår följe med ljuset till arbetet. Samtidigt som vi gnuggar sömnen ur ögonen njuter vi av morgonsolen som strålar över fjällen och Åresjön. Utsikten från Åre Skidlärarutbildnings klassrum är oslagbar under några minuter när solen makligt reser sig ur sin nattsömn. Det är inte alla utbildningar som tar en "Instapaus". Vi måste fånga det här fina tillfället i tiden.



ELEVENATE


Det är hög tid att titta på arbetskläder inför vinterns dagar på snö. Vi har över 100 dagar i pjäxor och behöver bra kläder som gör arbetsdagen njutbar. Elevenate, som har sitt kontor i samma hus som Campus Åre, hjälper oss med genomtänkta kläder. Det är som att ta med barn till en godisfabrik när vi kliver in i Elevenates showroom. Mängder av spännande färgglada nya produkter som Elevenate ska lansera nästa säsong, dvs 23/24. Tjejerna poserar gladeligen i huvudbonader som kommer ut på marknaden nästa vinter. Jag kan avslöja att det kommer åter några gamla godingar i kepsväg.

Den som väntar på nåt gott ...







Grabbarna på Elevenate visar oss tillrätta bland alla nya spännande produkter och tar fram en lämplig uppsättning jacka + byxa som vi kommer att använda i vinter. Varm, snygg och praktisk. Det här ser ut att bli riktigt bra.







KOMMUNIKATION & LEDARSKAP


I veckan som varit har vi pratat om hur viktigt det är med kommunikation i samband med ledarrollen i skidskolan. Kommunikationsprocessen är en komplex rackare när man väl gräver sig ned i vad det betyder att kommunicera. Kommunikation som betyder "att göra tillsammans" får en djupare betydelse när man tänker efter lite. Hur viktigt är det att lyssna? Hur gör man när man lyssnar? Kan man lyssna på olika sätt? Vad händer när någon inte lyssnar? Är det den som pratar eller den som lyssnar som har mest ansvar i en kommunkationsprocess? Ja, det går att vrida och vända på det här fenomenet i all evighet.


Några talangfulla skådespelarinsatser har vi skådat i klassen under veckan och vissa har fått känna på hur bra och mindre bra kommunikation påverkar en. Att ha viss insikt i hur kommunikation fungerar är en betydelsefull faktor som ledare, lärare, instruktör. Vi varvar teori och diskussioner med praktiska moment i klassrummet som gör att vi får uppleva kommunikationen också.








Det går inte att komma ifrån att en skidlärare står mycket i centrum i sin ledarroll i jobbet. Att prata inför grupp, att leda gruppen framåt, att ta ansvar och att agera som värd för en skidort blir en del av vardagen när man ikläder sig skidläraruniformen. Vi börjar redan nu att stå inför grupp och prata om vissa givna ämnen. Lite nervöst, japp, alltid, det är en del av grejen. Det ska vara lite pirrigt. Då vet man att man är på rätt väg.







Utbildningens första teoriprov dök hastigt och lustigt upp den här veckan. Träningslära i kombination med skidteknik. Skidtekniken bygger på hur kroppen fungerar så det känns naturligt att koppla ihop förståelse för kroppens olika delar med skidåkningens alla termer och tekniska vinklingar.


Att lära ut är ofta en bra modell för att på ett djupare sätt lära in. Resonemang i grupper där alla hjälper alla. Dessutom är det här sättet att lära in ett naturligt steg mot att jobba som ledare där man ska försätta andra i lärsituationer. Alla behöver förstå att de redan nu måste vrida sitt mindset från den vanliga elevrollen mot ett fokus där de tänker som ledare. Lite knepigt ibland att vara elev men tänka som ledare ... hmmm! Ju mer man förstår hur det är att tänka som ledare och att vara ledare desto bättre blir man på att vara elev








SPORTHANDEL MED SKIDVÅRD


Kan man ta hand om sin egen skidutrustning blir skidåkningen både bättre och roligare. Dessutom är det roligt att kunna berätta för sina blivande skidskoleelever hur de ska göra för att njuta mer av sin skidsemester. För den som ser bortom detta är den här sporthandelskursen en användbar dörröppnare till sporthandelsbranschen. Vi vet att flertalet av våra tidigare elever idag jobbar inom sporthandelsbranschen på flera olika nivåer hos en mängd olika företag. Och då pratar vi om åretruntjobb, inte bara vinter. Vinter, skidåkning, skidutrustning, skidvård, skidhyra är vår ingång till sporthandelsbranschen. Vi gläntar på dörren den vägen och vill man själv öppna dörren mer och se vad det dyker upp för spännande jobb där bakom är möjligheterna goda.







Vi förbereder med nya käppar och borrar till vintern. Även om vintern just idag inte ser ut att vara nära så tror vi nog att den dyker upp inom kort. Beyond X levererar nya prylar så vi kan svänga runt käppar i vinter också. Med hopp om att vintern väntar runt hörnet.







Text & Foto. Ola Rockberg

www.campusare.se


306 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Park

bottom of page