top of page

Vintern i Åre 20/21

Uppdaterat: 9 sep. 2021

Ju fler vintrar jag upplever desto mer blandar jag ihop åren och det blir svårt att komma ihåg detaljer. Det är tur att jag har bilder som hjälper minnet. Hur kommer du ihåg vintern 20/21?





Vi på Campus Åre kommer ihåg vintern 20/21 som en vädermässigt bra vinter. Ingen vinter är den andra lik och det är festligt hur olika människor upplever samma vinter på olika sätt. Min samlade bild av förra vintern är nog som bilden ovan. Kall vinter med mycket torr fin snö.



NOVEMBER 2020


Kallt och frostigt i november. Vattendragen fryser till, snökanonerna brummar och bygger högar av konstsnö i backarna. Friska dagar med blå himmel och vita fjäll. Ja, det här var delar av november månad och med den här starten kändes det som det skulle bli en tidig start på vintern.




DECEMBER 2020


Kylan kvarstod stora delar av december men natursnön ville inte riktigt infinna sig. Sjöarna i västjämtland frös och isarna blev tummelplatser för aktivitetssugna människor i Åredalen. Åresjön nyttjades till allsköns aktiviteter och vissa dagar kunde man skåda hundratals människor som passade på att njuta av isens skönhet.




Som sig bör ska Åre by julpyntas inför vintern.





Ett ovant och lite svårtolkat inslag i början på vintern kom att bli vinterns kanske största snackis och sedermera också vinterns (och tidernas) bästa inslag vad gäller hantering av liftköer. För första gången i Åres (och Sveriges) skidhistoria hanterades liftköerna på ett sätt som gjorde att man slapp trängas. Skidåkare stod faktiskt bakom varandra i köerna och inte på varandras skidor. Fantastiskt skönt. Det här är framtidens liftköer.





När väl natursnön kom i slutet på december gjorde den det med krafttag. Den kalla och torra snön vräkte ned och vi alla njöt av dess ankomst.



JANUARI 2021


Jag kan inte erinra mig att jag någonsin, i mitt snart 60-åriga, liv som jämte skottat så mycket luftig, torr kallsnö under så lång period som i början på denna vinter. Nu vet jag ju att minnet är så där bra men håll med mig om att den här vintern var mäktig i det avseendet!




Avsaknaden av den annars så vanliga vinden och snöyran i fjällen gjorde att snön låg vackert vit som på en smaskig gräddtårta över hela vår fjällregion och lockade till underbar tur- och längdåkning. Den låga januarisolen och möjligheten att skapa sina egna spår på fjället var makalöst tillfredsställande och rogivande.





Januari bjöd på sällan skådat ljus på Åreskutan. Liftarna och backarna öppnade tidigt ända upp på toppen och vi kunde njuta av hela fjället från tidiga mornar till sena kvällar.





Morgonskidåkning är en gudagåva. En bild säger mer än tusen svängar ;-)





Jag vet inte om vi ska tacka Covid för möjligheten att kunna njuta av tidig skidåkning i Duved också? Oavsett anledning får vi hoppas att möjligheten återkommer nästa vinter. Det Duved visade upp på morgonkvisten var svårslaget. Både mornar och kvällar i Duveds böljande blå/röda backar får en att känna sig som världsmästare i skidåkning. Kanske nästa vinters snackis?





Åre Skidlärarutbildning och Åre Vildmarksutbildning njöt av vädrets makter i januari.





Den kalla temperaturen under året första månad skapade mäktiga isformationer i Tännforsen och Ristafallet.





FEBRUARI 2021





Februari tog över stafettpinnen från januari och fortsatte med det kalla vädret och den härligt torra snön som dinglade rakt ned och la sig som ett dammlager på backen. Snön var så torr och lätt vissa perioder att den byggde högar på tunna grenar som vi sällan ser i jämtlandsfjällen.


Det kalla krispiga vädret skulle hålla nästan hela februari ut. Den första varmperioden för vintern kom tyvärr lagom till vecka nio då Stockholm hade sitt sportlov. Sista veckan i februari.





MARS 2021


Dagarna blir snabbt längre, liftarna har längre öppettider och solen värmer de kalla vinterkinderna på fjället. Åreskutans lekplats öppnar på riktigt.




I början på mars är känslan att man förflyttar sig längre upp och ut på fjället. Dagarna blir längre, ljuset skarpare - reviret expanderar. Kvällsskidåkningen och morgonskidåkningen minskar i intresse och jakten på de soliga timmarna börjar.





Skillnaden mellan de olika säsongerna suddas ut i mars. De överlappar varandra mer och mer. Tack vare Järpens nya aktivitetsanläggning med ishall, fotbollsplaner, längdspår, padel och mycket annat suddar vi ut gränserna mellan vinter och sommar. Skidåkare och fotbollsspelare samsas vid Röjsmohallen.





APRIL 2021


Nu börjar jakten på sol på riktigt!




Ja, i april ska ju vädret variera. Det är sedan gammalt. Dock hade Åreskutan ett fint lager med kallsnö sedan vinterns tidigare snöfall så vi kunde njuta av fina snöförhållanden många dagar.

I vanlig ordning fick vi uppleva de flesta väderkombinationer. Sakta men säkert tog våren över nere i Åre by medan vintern hade andra planer längre upp på fjället. Där dröjde sig skidåkningen och vinterkänslan kvar.





Härligt långa dagar i april med topptursåkning i kvällssol. Solens varma strålar bäddar in fjällvärlden i ett lugnt och gulaktigt täcke av vårkänslor.





När man tror att våren fått ett ordentligt grepp om vintern kommer den klassiska aprilstormen och överraskar, fast men vet att den ska komma. Spontan parkåkning på Åre torg.




MAJ 2021


I Åre brukar vi nog räkna maj månad som en skidmånad. Liftarna hade ju trots allt öppet ett par dagar in i maj. Henrik Winstedt nyttjar de sista dagarna i parken.





Topptur på Välliste med Åreskutan i bakgrunden!




Nu tar våren (och sommaren) ett fast grepp om Åredalen och det är bara att inse att vintern är slut. Efter ungefär sex månaders skidåkning slängde vi in handduken och tog oss an sommaren.





Vi ses på Åreskutan nästa vinter!



Text & foto.: Ola Rockberg - Campus Åre



269 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page