top of page

Undervisning i skidbacken

Sara Schelin, kommundirektör i Åre kommun, var med och lyssnade på vår utbildning idag


Hela den här veckan har vi koncentrerat oss på utveckla ledarskapet i skidbacken. Till vår hjälp har vi haft Maja Malmgren som jobbar som skidlärare i Åre och Riksgränsen. Det är spännande att se och höra hur eleverna på utbildningen överför sina teoretiska och praktiska skidkunskaper till att utveckla lärsituationer för andra skidåkare.Stabiliteten och säkerheten i ledarskapet hos en skidlärare kommer sakta smygande, likt höstdimman över fuktiga åkrar.


Det är en viss process att bli bra ledare och det krävs både egna funderingar och mycket diskuterande med andra för att förstå hur man ska skapa bra lärsituationer för elever i skidskolan. Det måste mogna fram. Det gäller att ha tålamod. Får mognadsprocessen ske i rätt miljö omgiven av andra människor som också vill bli ledare växer ledarskapet fram på ett bra sätt. Tryggheten i sitt ledarskap utvecklas utan att man egentligen själv uppfattar det. Stabiliteten och säkerheten i ledarskapet hos en skidlärare kommer sakta smygande, likt höstdimman över fuktiga åkrar.Jag som lärare på Åre Skidlärarlinje har förmånen att få se alla elevers utveckling från dag ett på utbildningen och det är ett intressant förlopp att följa. Det är fascinerande att se platåer, dalar och höga toppar i elevernas utveckling till stabila ledare. I en perfekt värld skulle man ju önska att utvecklingen vore rätlinjig och förutsägbar, men så är inte fallet. Progressionen av både den demonstrativa skidåkningen och själva ledarskapet är en nyckfull graf.
Idag jobbade eleverna i smågrupper i backen med olika case där de skulle presentera för sina kompisar hur de skapar bra lärsituationer. Tack vare den faktakunskap och förståelse för utbildningens innehåll har eleverna nu börjat tillämpa det de lärt sig och sakta men säkert blir de redo för att själva undervisa i skidåkning. Ledarskapet växer fram hos de blivande skidlärarna.
Sara Schelin, Kommundirektör Åre kommun, var med oss i backen idag och åkte med klassen för att se hur vi jobbar när vi utbildar skidlärare i Åre. Många intressanta resonemang med Sara om hur viktig skidåkning är för den livsstil, kultur och själ som Åre besitter. Skidåkningen är nyckeln till Åres hjärta. Skidåkningen är ingången till arbetsmarknaden generellt och sättet att leva i Västra Jämtland. Skidåkningen är grunden för friluftslivet och både det mentala och fysiska välmåendet. Läs mer om friluftslivets betydelse för välmåendet och Åre Kommun här.

Åre Skidlärarlinje är en utbildning som ger eleverna en yrkesutbildning att ta spjärn i när de skapar sitt livspussel som sedan består av flera utbildningar, jobb och andra utvecklingsdelar. Utbildningen lotsar eleverna direkt in i arbetslivet och öppnar många dörrar till ett rikt nätverk av nyttiga kontakter. Vi vill guida eleverna bakom kulisserna till arbetsmarknaden i fjällvärlden. Visserligen utbildar vi skidlärare men vi skapar också en bra kunskapsbas där de får förståelse för värdskap, ledarskap, sporthandel och mycket annat inom besöksnäringen.


Vi har elever från första årskullen av Åre Skidlärarlinje 1988 som fortfarande bor kvar i trakten. Under årens lopp har ett flertal elever stannat kvar i Åre kommun och de har fortsatt att bygga på det livspussel med utbildningar, olika yrken och nätverket som startade under utbildningen. Sporthandlare, mäklare, bankpersonal, läkare, förskollärare och markentreprenörer är bara några exempel på yrkeskategorier i Åre kommun där man hittar tidigare elever från Åre Skidlärarlinje.


Ungefär 95% av eleverna på Åre Skidlärarlinje kommer från andra kommuner i Sverige så det är roligt att vi kan locka dem att utbilda sig hos oss och sedan stanna kvar i regionen.

Text & Foto: Ola Rockberg, lärare Åre Skidlärarlinje

148 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page