top of page

Totalskidskolan Åre

Tack för en mycket intressant och spännande skiddag med sitski, biski och skicart!Det var med en viss anspänning som årets klass stiger in i Totalskidskolans lokaler. Lite svårt att veta vad som väntar. Eleverna har sett deras verksamhet på håll i backen under ett par veckor men inte riktigt förstått vad det handlar om. Åre Skidlärarlinje och Totalskidskolan i Åre startade sina verksamheter i Åre samtidigt 87/88. Vi är syskon!


Erika och Åsa hälsar oss välkomna. Erika är ansvarig för verksamheten och jobbar året runt med bokning, administration och planering men är även ute och kör skidlektioner vintertid. Åsa jobbar med Totalskidskolan under vintern och driver ett aktivitetsbolag tillsammans med sin man sommartid: www.jope.se. Det roliga är att båda tjejerna har gått Åre Skidlärarlinje. De kom hit från södra Sverige för skidåkning och skidläreri och blev kvar i Jämtland och nu bor de här med män och barn sedan många år.


Vi möts av en mycket familjär stämning inne på Totalskidskolan. Erika berättar om likheter och skillnader mellan ordinär skidskola och funktionell skidskola, som Totalskidskolan väljer att kalla sin skidåkning. Totalskidskolan är kända för att vara "skidskolan som aldrig säger nej". De tar emot alla sorters funktionsnedsättningar och det ställer krav på att personalen är uppfinningsrika och är på tårna inför varje bokning.


Ingen bokning är den andra lik. Det krävs många individuella upplägg och de är mycket noga när de bokar att gästerna ska känna sig hemma och att de känner sig trygga med upplägget. Många gånger är det en lång process innan bokningarna är spikade. Det är en process som är viktig så vi gör den gärna, säger Erika.


En sitski måste specialanpassas till varje åkare. Det kan handla om bredd, djup eller särskilt stöd i sitsen för att den ska passa åkaren. Skidlärarna på Totalskidskolan går igenom hur de gör och vad man behöver känna still som åkare för att det ska fungera. Nyfiket och lite nervöst lyssnar eleverna på Åre Skidlärarlinje. Snart ska de få prova alla åkredskap, spännande!


Härligt kall och klar dag med vacker soluppgång. -20 grader men vi håller oss varma. Det krävs lite fysiskt jobb som nybörjare för att hitta balans, förstå hur skidan vrids runt och inte minst för att ta sig upp när man väl ramlat. Det är inte en fråga om man ska ramla. Det handlar mer om hur många gånger kommer jag att trilla i min sitski.


Det tar faktiskt inte speciellt lång tid att lite balans, förstå hur man ska bromsa och inse hur ekipaget svänger. Jag ser hur elevernas lite ansträngda miner snart byts ut mot leenden när de hittar skidkänslan och inser att farten är deras bästa vän för att lyckas få till svängar.Sedan kommer nästa nervösa steg som måste passeras. Hur åker man lift sittandes? Liftpersonalen i Rödkullen är vana vid Totalskidskolans verksamhet och ser lugnt på när våra elever stapplar sig fram till liften för första försöket. En nyttig erfarenhet för en stående skidåkare som är van vid liften och inte uppfattar den som ett problem i vardagen. Det många inte vet är att både sitski och biski går att använda i alla liftar, inklusive stolliftarna.


Manchester och vacker soluppgång. Vi njuter av den sittande skidåkningen. Det rullar på och nervositeten övergår till glädjeyttringar när kroppen får njuta av härliga svängar i backen och alla känner att de behärskar liften. Vi har helt plötsligt blivit sittande skidåkare. Skidåkning är en härlig känsla oavsett om man är stående eller sittande. Skidåkning är universellt!


Sitski är den funktionella skidåkningens formel 1. En duktig sitskiåkare åker obehindrat i alla liftar och backar i Åre. Biski och Skiscart är lite försiktigare åkfordon och kräver en medåkare. Vi fick prova att åka alla grejer och det var svårt att få in klassen till samlingen, ingen ville sluta. Vem gillar inte fart!


Vi går ifrån Totalskidskolan med ett leende på läpparna. En lärorik dag. Vi har fått förståelse för en nivå till inom skidåkningens underbara värld. Vi inser också betydelsen av relationer, kontakt och kommunikation med gäster i skidskolan på ett annat sätt när vi hört och sett hur skidlärarna på Totalskidskolan jobbar.


Ett härligt häng, familjär stämning och en relationsskapande pedagogik tar vi med oss från dagen som sittande skidåkare. Det tackar vi för och ser till att föra in det i kulturen för stående skidåkare. Är du intresserad av att veta mer om Totalskidskolan så ta en titt på deras hemsida: www.totalskidskolan.se


Text & Foto: Ola Rockberg, Åre Skidlärarlinje


161 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Skidsamarbete

Park

Comments


bottom of page