top of page

Kajak Åresjön

Skribentens bild: Ola RockbergOla Rockberg




Åre Vildmarksutbildning tränar kajakteknik på Åresjön i de bästa av förhållanden. Lugn och fin sjö, vackert skirande grönska och en otrolig dekorativ kuliss av snöklädda fjäll runt sjön. Det känns som om vi nyss stod på skidor och nu är vi helt plötsligt iklädda shorts och insmorda med solskyddsfaktor. Det är typiskt våren i fjällvärlden. Våren kommer som i ett huj. Det smäller bara till och vi går från vinter till sommar. Tar man sovmorgon den dag då våren infaller är det risk att man missar hela våren.



Dagens klassrum består av gröna gräsmattor, blå sjö och vita fjäll.


Med Campus Åres kajakförråd direkt vid Åresjön är det mycket enkelt att snabbt rigga all utrustning och sitta i kajakerna. Vi har en hel klassuppsättning kajaker för att kunna bedriva effektiv verksamhet. Dagens klassrum består av gröna gräsmattor, blå sjö och vita fjäll. Utbildningsledare Jonas Brunnemyr går igenom ett antal säkerhetsaspekter som är bra att känna till för dagen samt är sådant som det här gänget blivande guider ska kunna förmedla till sina gäster i sina framtida guideroller.






Flera av de teknikmoment som tränas ingår i grönt paddelpass som studenterna på utbildningen examineras i. Campus Åre har examinationsrätt i paddelpasset via Svenska Kanotförbundet. Egentligen har studenterna på Åre Vildmarksutbildning mer kunskap är bara det gröna paddelpasset. Tack vare en kedja av vattenanpassade utbildningsmoment under hela utbildningen både sommar- och vintertid får de ett bra kunskapspaket som ska adderas till själva paddelpasset. En hel forsrännarutbildning, isvakskunskap, vadning och diverse andra vattenrelaterade moment ingår också i utbildningsåret.



Campus Åre har examinationsrätt i paddelpasset via Svenska Kanotförbundet.


Precis som på vilken utbildning som helt så får studenterna "läxor" av magister Brunnemyr som ska göras på kvällar och helger. Läxjobbet består av att kvittera ut en kajak och träna paddling med klasskompisarna. Ett jobb som passar utmärkt att göra under de härligt ljusa vår- och sommarkvällarna i Jämtland. Vill man kan man dessutom kvittera ut ett tält så man kan syssla med läxan under flera dagar. Det är sällan någon som klagar på läxorna på den här utbildningen.







Studenterna ställer iordning varsin kajak och Jonas går igenom och visar bland annat kamraträddning och självräddning så alla kan genomföra det på egen hand men också förstå sin yrkesroll som ledare och guide. Det gäller att bli säker på den egna färdigheten i kajaken så man blir trygg. Men det är självfallet också oerhört viktigt att bli medveten om sin blivande ledarroll. Det är inte helt enkelt att anta både utmaningen att bli bättre kajakist samtidigt som man ska träna på att bli guide och ledare. Att tänka och resonera kring redarrollen är en process som är genomgående hela utbildningen och den tränas från dag ett. Det tar tid att bli en bra och insiktsfull ledare.







Trots vårflod och snösmältning har faktiskt vattnet blivit riktigt drägligt vilket gör att det går att tillbringa lång tid i kajaken och även i vattnet. Naturligtvis blandas de seriösa inslagen av träning med ett lättjefullt lekande och skrattande. Det gäller att ta chansen och leka fram kunskapen. Med bra samarbete och lekfull träning i smågrupper ser det mycket roligt ut från min sits på stranden med kameran i högsta hugg. Doppandet och vältandet lockar till många skratt och nyttiga situationer som leder till användbar balansträning och vana för att veta hur mycket man kan tänja gränsen i en kajak.


Det gäller att ta chansen och leka fram kunskapen.






Det syns att gänget, som varit tillsammans i flera månader nu, vet var de har varandra och de hjälps åt med alla träningsmoment vilket gör att de automatisk också då förkovras i guidningen och ledarrollen. Ju säkrare de blir i sina kajaker desto tuffare manövrar ser jag att de provar på. Gränserna tänjs på ett tryggt sätt med kompisar och Jonas i närheten hela tiden. Nedan visar en av tjejerna en stiligt utförd roll där hon kommer upp snyggt och balanserat till sittande igen.







Glada och blöta studenter hjälps åt att plocka ihop utrustningen och stuva allt i förrådet efter en väl genomförd skoldag. Ansvar och förståelse för bra omhändertagen utrustning är väl så viktigt i det här gebitet.








Taxt & Foto: Ola Rockberg, Campus Åre

150 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Skidor & Cykel

Comments


bottom of page