top of page

Fantastisk vinter

Vi är mycket glada för den makalösa vintern 20/21. Det var inte utan att vi på Campus Åre var lite nervösa inför vintern och årets utbildningar. Med Corona och dess restriktioner i bagaget kändes det aningen knepigt att veta hur vi skulle planera och om vi skulle kunna fullfölja utbildningsverksamheten. När vi nu summerar vintern och utbildningsåret är vi otroligt nöjda med resultatet.


När vi närmade oss starten för vintern 20/21 hade vi alla avslutningen på vintern 19/20 i bakhuvudet som avslutades abrupt. Skulle liftarna kunna hålla öppet? Fanns det risk att de skulle stänga efter jul/nyår? Ja, det var många frågor av den karaktären som snurrade i våra huvuden.


Åre julpyntades som aldrig förr

Att snön skulle dröja med sin ankomst just i år var väl inte helt perfekt. Är det här straffet, undrade vi! Visserligen var det köldgrader så kanonerna kunde jobba och det blev is på Åresjön men snön kom ju inte. Naturen var vacker och isen på Åresjön blev Årebornas nya fritidsgård. Det kunde vara hundratals människor på isen en lördag i december 2020. Skridskor, sparkar, pulkor, cyklar, skärmar, fyrhjulingar och även bilar syntes på Åresjöns is.Åre julpyntades som aldrig förr. Det kändes som alla Årebor verkligen knöt nävarna i fickorna och ville visa omgivningen att nu j-lar ska vi inte låta Corona besegra oss. Decembermörkret, julpyntet och den härliga revanschlustan i en bra blandning skapade trots allt en positiv jul med fina inre bilder och en god känsla.När väl snön kom var det som en propp lossnade. Äntligen skulle vi få visa omvärlden att Åre kan organisera en verksamhet som var coronasäker. Återigen gick det att känna hur corona på nåt magiskt vis enade enskilda personer, företagare, organisationer, skolor och andra i kampen att hålla Åres verksamheter flytande.Jag inbillar mig att det var den kollegiala kraften i Åre som fick oss att gå rakryggade genom den här pandemin under vintern. Sällan har väl långa köer varit så välkomna som den här vintern. Köerna var ju ett tecken på att liftarna rullade och att människor faktiskt kom till Åre. Visst kunde en och annan klaga på väntan i köerna men jag måste säga att de absolut flesta i köerna trivdes mycket bra med att ens kunna stå där för att faktiskt få åka skidor. Det dröjde inte många dagar i december förrän den nya sortens kösystem uppskattades av alla oss skidåkare. Vi upptäckte också hur väl liftpersonalen tog hand om oss skidåkare när vi kom fram till stolen och nu hoppas vi att Skistar fortsätter den här typen av genomtänkta kösystem kommande vintrar. Bra jobbat!


Hela januari och stora delar av februari bjöd på helt ofattbart bra snö. Uppvuxen jämtlänning, som jag är, har jag nog sällan skottat så härligt fluffig snö under så lång period i Jämtland. Snön ramlade rakt ned för en gångs skull och den var kall och luftig. Det var inte förrän i slutet på sportlovsperioden som det klassiska varmvädret kom till Åredalen.Åre Skidlärarutbildning kunde genomföra hela sin utbildning utomhus med bara några justeringar i gruppstorlekar, tidsanpassning och samlingsplatser. Vi är mycket nöjda att vi kunnat slutföra utbildningen från start till mål.Den här vintern hade vi en ny utbildning på skidlärarprogrammet som gjorde oss lite extra nervösa. Skulle det visa sig att det var helt fel vinter att starta en ny utbildning. Som tur var lyckades vi genomföra även den här utbildningen enligt plan. Ski Instructor Advanced kallas den och det är en fortbildning för skidlärare som redan har steg 4 och vill förkovra sig för att bli ännu säkrare på sitt jobb. Den är upplagd så att de som går utbildningen ska jobba som skidlärare på heltid och sedan studera extra på kvällar och helger. Den ska inte inkräkta på jobbmöjligheter. Ett par dagar kopplade vi ihop vår längre skidlärarutbildning på grundnivå med den här fortbildningen så de mer rutinerade skidlärarna fick ta hand de som gick sin grundutbildning. Ett populärt grepp.Åre Vildmarksutbildning kunde också genomföras enligt plan bland annat tack vare att vi köpte mängder av enmanstält, minskade gruppstorlekarna och genomförde vissa utbildningsmoment vid skärmen eller som individuella studier. Isklättring är ett av många populära moment i utbildningen.


För ett par år sedan kunde ca 35 skolbarn i Åredalen säga att de hade en mamma eller en pappa (eller båda) som gått Åre Skidlärarutbildning


Åre vildmarksutbildning hyr in många konsulter som instruktörer från flera av våra närliggande företag. Åre kommun är unikt vad gäller kompetens inom skidåkning, friluftsliv och event. Det är därför Campus Åre med dess utbildningar passar så bra i just Åre kommun. Vi har stor kompetens i regionen och vi har avsättning för studenterna. Många är de studenter som flyttat upp till Åre för att studera ett år och sedan blir kvar ett liv i trakten. Dessa är några av de företag Åre Vildmarksutbildning samarbetar med i vår region: Simply Explore, Åreguiderna, Summit guides, Lundhags, Åre Lavincenter, STFFör ett par år sedan kunde ca 35 skolbarn i Åredalen säga att de hade en mamma eller en pappa (eller båda) som gått Åre Skidlärarutbildning och då var inte ens Åre Vildmarksutbildning eller Åre Eventutbildning inräknat.
Lavinutbildning i Ullådalen med Åre Vildmarksutbildning
Åre Eventutbildning skapade flera skarpa projekt med ett antal företagare i Åre kommun där studenterna analyserade företagen och fick insikt i deras marknadsföring, affärsidéer, operativt och strategiskt arbete mm. Tillsammans kunde företagen och studenterna lära sig mer och vidareutveckla företagens verksamhet. Några av dessa företag var: Thermobar, Åreguiderna, Åre Fjällsätra och Åre ljusfabrik.


studenterna analyserade företagen och fick insikt i deras marknadsföring, affärsidéer, operativt och strategiskt arbete mm

För att kunna genomföra verksamheten på Åre Eventutbildning krävdes att vi möblerade om och förändrade klassrummen, hade speciella tider då studenterna kunde komma in i lokalerna, genomförde vissa kurser på distans och till det disciplinerde studenter som förstod att de skulle respektera coronareglerna i stort. Det gick att löpa linan ut med dessa studenter också så de fick sin examen, vilket vi är oerhört glada för.Vi är mycket glada att Åre kommun, Åreföretagare, diverse organisationer och mängder av enskilda personer tillsammmans lyckades ro den här vintern i land på ett föredömligt sätt. Inte nog med att vi fick verksamheten över mållinjen. Vi lärde oss dessutom en hel hög med nya saker som vi inte visste innan corona. Det är med tillförsikt vi nu ser fram emot nästa vinter och utbildningsår på Campus Åre. Tack alla inblandade för ett bra jobb i vår region :-)


Vintern i Åredalen 20/21 bjöd på några riktigt härliga fjällvyer.Tack för en bra vinter!


Text & foto. Ola Rockberg, Campus Åre

189 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page