top of page

Åre - Fem årstider

Uppdaterat: 3 juni 2023Året i Åre har fem årstider, bara så du vet. Den femte årstiden är den vi kallar vårvinter. Någon sorts övergång mellan två vedertagna årstider där mellanperioden blir så intressant att den framträder som ett eget fenomen och får ett särskilt namn. I fjällvärlden gillar vi vårvintern så mycket att vi gärna tänjer ut den att gälla så många veckor vi någonsin kan. Vi stjäl nån vecka av vintern i ena änden och nån vecka av våren i andra änden när vi definierar årstiden.


Vad är speciellt med vårvintern? Ja, det är väl egentligen den diffusa begreppsförklaringen där man inte riktigt vilken årstid det faktiskt är. Det blir lite hemligt och spännande. Det kan också vara så att olika personer definierar den lite olika och det gör det hela ännu mer intressant och svävande. Det ska liksom vara aningen oklart hur man begränsar årstiden, när den infaller och vad man gör den årstiden. Helst ska det också kännas som vi är ensamma om begreppet. Den finns bara i fjällen. Den finns inte på andra ställen i Sverige. Vårvintern tillhör fjällen och vi kan använda den i marknadsföring gällande verksamhet i fjällen. Lyckas vi hålla vårvintern i vårt eget grepp och inte låter någon annan använda sig av den blir den extra magisk."Vårvintern är den perioden då vi tillåts att blanda aktiviteter från olika årstider"
Vårvintern är den perioden då vi tillåts att bland aktiviteter från olika årstider. Vi är tidiga att ta fram vårens eller sommarens utrusning och när så vädret tillåter använda den fast kalendern kanske säger att det är för tidigt. Samtidigt töjer vi på vintern och försöker att hålla fast vid de aktiviteter som vi sysslat med sedan i december. Det är den här tiden på året man önskar att förrådet vore större, att hallen hemma inte var så liten och att blöta kläder torkar snabbare. Det optimala är att kunna klämma in så många diversifierade aktiviteter man kan under de ljusa timmarna på ett dygn. Nu är ju just de ljusa timmarna ganska många under vårvintern i Jämtland så det passar bra att samla ihop en mängd olika aktiviteter under en och samma dag. Ska vårvintern nyttjas maximalt bör aktiviteterna vara av utomhuskaraktär. Lite fuskigt om de är inomhus, för de aktiviteterna kan man ju göra andra tider på året.

Vi pratar om vårvintern långt innan årstiden infaller. Vi jämför andra årstider med vårvintern. Vi ser vårvintern som årets höjdpunkt, till vilken vi längtar under hela året. Jag måste säga att jag formligen älskar vårvintern. Det är en mycket speciell tid på året. Det är unikt att kunna kombinera skidåkning i liftarna på förmiddagen med att cykla på bara vägar på eftermiddagen. Det är underbart när en förmiddagstur på skidor i Ullådalen med kaffe i solen avlöses av en sväng till golfbanans driving range, eller kanske till och med spel på banan på eftermiddagen. Att åka skidor på Åreskutan och samtidigt se hur kajakerna glider fram på Åresjön framkallar en härlig känsla. När man iklädd i T-shirt och shorts packar bilen med topptursutrustning för en dag i Storulvån ryser man av tillfredsställelse att det går att blanda säsongerna. Vissa dagar under vårvintern kan inte fiskeintresserade bestämma sig för om de ska sitta på isen och fiska eller om de ska bege sig till öppet vatten med fiskeutrustning anpassat för det. Den gemensamma utrustningsdetaljen som ska med på alla typer av aktiviteter är kaffetermosen. Det gäller att komma ihåg att flytta den till rätt ryggsäck som passar till rätt aktivitet. Vårvintern präglas av mycket fika så kaffetermosen är en viktig utrustningsdetalj.


"Under vårvintern övergår vi från tvåskift till treskift. Den klassiska indelningen av dagen med förmiddag och eftermiddag adderas med kvällsskiftet"

Under vårvintern övergår vi från från tvåskift till treskift. Den klassiska indelningen av dagen med förmiddag och eftermiddag adderas med kvällsskiftet. Det gör ju att möjligheterna till ännu fler genomförda aktiviteter ökar dramatiskt. Vad ska jag göra ikväll? Skatetur med längdskidor i Ullådalen, topptur upp på Åreskutan med kvällsfika på toppen och skidåkning i solnedgången utför, en löptur i shorts på bara vägar, en lugn cykelutflykt längs Indalsälven eller en promenad till något av våra vattenfall för att beskåda vårfloden i kvällsljuset. Det man bör känna till är att ljuset på kvällen den här tiden på året möjliggör aktiviteter i solsken och vackert varm röd solnedgång ända till strax efter kl 22.00 på kvällarna.

Förr i tiden var vårvintern en period i Åre då det blev ett glapp mellan vinter och sommar. Byn fick en liten paus och man kunde komma igen med nya krafter till sommarens aktiviteter. Tack vare alla aktiviteter som nu för tiden steglöst avlöser varandra under vårvintern blir det inget egentligt glapp längre i aktivitetsutbudet och det turistiska Jämtland vilar inte på samma sätt inför sommaren. Det är inte ovanligt att se en skiduthyrare som baxar in några cyklar i skidhyran och försöker skapa utrymme så både vinter och sommar ska kunna samsas några veckor i hyran. Skidutförsäljning kombineras med försäljning av kajaker, cykeldelar och golfbollar. Löparskorna står bredvid turpjäxor, slalompjäxor och cykelskor i sportaffärerna. På hjälmhyllan hänger vinterns hjälmar med reapriser bredvid nya cykelhjälmar för ordinarie priser.Om det under andra perioder på året är svårt att planera helgens aktiviteter för lokalbefolkningen är det i stort sett omöjligt under vårvintern. Ska jag åka i liftsystemet, gå på turskidorna, åka topptur, dra på mig löparskorna för en runda, lufta cykeln, provslå nya golfklubban eller ska jag på något kombinera flera aktiviteter. Ni förstår varför lokalbefolkningen önskar större förråd och att hallen hemma inte vore så liten när alla dessa prylar ska samsas på ett och samma ställe under en kort tidsperiod.

"Vårvintern skapar affärsmöjligheter"


Vårvintern skapar affärsmöjligheter och gör att arbetstillfällena för säsongspersonalen förlängs. Ett antal företag nyttjar möjligheten att säsongerna steglöst avlöser varandra. En kategori företag som drar nytta av detta är de olika guideföretagen som finns i Åreregionen. Åre Skiduthyrning, Åreguiderna, Summit Guides, Mountain Exclusive, Simply Explore och Deep Wild har alla topptursguider och kan erbjuda toppturer långt efter att liftarna stängt. Skistar Åre kommer från och med i sommar att erbjuda aktiviteter till besökare vilket på sikt också ökar intresset för aktiviteter under vårvintern.
Ola Rockberg, Campusare


542 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page