top of page

Höstlov i Åre

Uppdaterat: 11 maj 2023

Just nu njuter vi av de härliga höstfärgerna i Jämtlandsfjällen.




Snart är det dags för höstlov i Åre med mängder av aktiviteter. Vecka 44 i Åre har gått från att vara en anonym vecka då alla lämnade byn till att bli en intressant vecka som lockar besökare med ett dignande smörgåsbord av aktiviteter på olika ställen i Åredalen. Det är inte alls bara i Åre by det händer. Aktivitetsutbudet har spridit sig till flera byar i västjämtland. Läs mer om aktiviteterna här.


Bakom lyckta dörrar på Campus Åre smids det planer. Här håller årskurs två på Åre Eventutbildning till. Tillsammans med Petter Eklund, som är projektledare för höstlov i Åre, drar de upp riktlinjer för vad programmet på höstlovet ska innehålla. Det är skratt och glada miner. Det kokar av roliga idéer. Tyvärr kan vi inte avslöja exakt vad de diskuterar, men vi får lov att ta en sneakpeak bakom dörren till klassrummet.






Petter, som till vardags driver företaget Holidayshop med caféer i Åre och Sälen, har naturligtvis med sig nybakade bullar som klassen ska provsmaka för att sedan ge sitt utlåtande. Om provsmakning tillhör en aktivitet på höstlovet ska vi låta vara osagt, men jag är säker på att det kommer att gå att hitta goda bullar i samband med aktiviteterna på höstlovet.








Stefan, läraren för dagen, och Catharina Utanskog som är utbildningsledare får höra fem olika grupper presentera ett antal aktiviteter som studenterna planerat i smågrupper tillsammans med företag i Åreregionen. Det är många spännande förslag och Petter som har koll på helheten kring höstlovsveckan njuter av att kunna konstatera att det kommer att bli ett intressant paket med roliga saker att göra för besökare vecka 44 i Åre.








Det är full aktivitet på Campus Åre idag i höstsolen. Bara några meter från Åre Eventutbildnings klassrum, där det smids planer för höstlovet, står det 20 studenter från Åre Vildmarksutbildning och värmer upp lite nervöst. I samband med deras utbildning till guider genomför de ett fystest som är drygt 2 mil långt och innehåller mer än 1250 fallhöjdsmeter. Med sig på turen ska de ha en ryggsäck som väger minst 10 kg. Det är inte ett fystest i klassisk bemärkelse där snabbaste tiden är bäst. Det handlar mer om att förstå sina egna resurser och inse hur kroppen fungerar när man ska orientera, inta näring, hantera väder, lära sig ta bra beslut och förstå hur utrustningen påverkar färden. Viktig kunskap för blivande guider på fjället.







Jonas Brunnemyr, som är utbildningsledare för Åre Vildmarksutbildning går igenom dagens förutsättningar med klassen innan de ger sig iväg. Färden går upp och ner på Åreskutan längs en bana de ska hitta för att sedan gå i mål vid Campus Åre.







En av banans passager är vid Ullådalsliftens dalstation där Jonas och jag räknar in så alla kommer förbi. Det är en underbar dag med höstdimma i dalgången och sol uppe på fjället. en efter en kommer de blivande guiderna springande eller raskt gående över Ullådalsparkeringen och vänder upp i liftspåret och tar sikte på Åreskutans topp.








2,5-4,5 timmar senare kommer de trötta, leriga och svettiga kropparna tillbaka till Campus Åre. Trots den utmattande turen är det idel leenden och glada miner på alla i gruppen. Nu hör jag hur alla jämför sina turer. Vägval, utrustning, hur kroppen fungerade, matpauser, leriga stigar, utsikt, väder ... ja, listan kan göras lång. Det är intressant att höra deras reflektioner och jag förstår att en sådan här tur skapar nyttig insikt i hur man som guide fungerar i olika ansträngande sammanhang.







Glada och trötta kroppar återhämtar sig i septembersolen utanför skolans lokaler. Det gäller att hitta bra utrustning som gör att kroppen får den hjälp den behöver. Fötterna får ta en del stryk bland stenar och ljung.








Text & foto: Ola Rockberg,



313 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page