top of page

Friluftsliv i Åre

Nära friluftsliv på Åre Strand!


Åre Vildmarksutbildning arrangerar varje höst ett event för alla nya studenter på Campus åre. Det finns flera bottnar i det. De blivande guiderna får en bra möjlighet att träna på att presentera det de är i färd med att lära sig under utbildningen. Det blir också ett oerhört bra tillfälle för alla studenter att under trevliga omständigheter lära känna varandra. Dessutom inbjuder det till seriösa resonemang i trivsam miljö.


Utifrån ett Åreperspektiv är ju det den här miljön den vi lever och möts i under alla årstider. Jag fick mig berättat av en som nyligen flyttat till Åre hur vederbörande tyckte det var härligt hur alla i Åre Kommun har just det här med naturen som minsta gemensamma nämnare. Det spelar ingen roll om man är jägare, skoteråkare, bärplockare, skidåkare eller vandrare eller nåt liknande. Alla har Naturen, vädret, snön, fjällen som samma grundintresse och det upplevde personen jag pratade med som en väldigt positiv stark kraft som gör oss sammansvetsade i den här regionen.Naturen talade verkligen om att Jämtland är ett fantastiskt ställe att bo på.


Det är nåt magiskt i det som naturen ger oss i västra Jämtland och det är det som är grundbulten till att vi bor här. Attraktionskraften i naturen gör att människor flyttar till Åre Kommun och sedan skaffar de sig ett jobb, i den ordningen!Just den här eftermiddagen i oktober möttes vi av ett anmärkningsvärt vackert väder vid Åresjön. Solen sken, höstdimmorna gled sakta över Åresjön och skapade ett stiligt skådespel. Kajaker på sjön och spöklika skuggor och magiska siluetter omgav oss vid strandkanten. Naturen talade verkligen om att Jämtland är ett fantastiskt ställe att bo på.Åre Vildmarksutbildning samlade oss i smågrupper och visade hur man hanterar eld och utomhuskök, orienterar, sätter upp tält och hur man smartast klär sig för att klara naturens krafter. I fjällvärlden är det här kunskap som hör till allmänbildningen och alla har glädje av att känna till detta. För alla våra studenter på Campus Åre är det intressant att orientera sig i den här kunskapen för om nu naturen (oavsett årstid) är vår minsta gemensamma nämnare måste ju alla ha insikt i hur vi hanterar naturens alla egenheter.Philip från Åreguiderna har under flera år varit med och hjälpt Campus Åre att arrangera det här eventet. Åre Bageri och Åre Chokladfabrik tycker också att det här är ett intressant arrangemang så de hjälper oss med tillbehör till det så självklara fikat som man förhöjer naturupplevelsen med. Det är viktig att förstå fikats betydelse för friluftslivet och välmåendet!
Att ha seriösa och inspirerande affärsmöten ute i naturen är en självklarhet för oss som bedriver verksamhet i den här regionerna. Många gånger är det vettigt att träffas i liftstolen, på vandringsleden, på en fjällsluttning med bra utsikt eller på nåt annat ställe där naturen stimulerar till fruktsamma samtal. Tomas Fornell, Martin Söderström och Nina Brandt (Åre Kommun) samt politikerna Martine Eng (Socialdemokraterna) och Sverre Launy (Vänsterpartiet) passade på att besöka oss och träffas för att resonera om bland annat utbildning i framtiden för Åre kommun. Åre strand bjöd på bästa tänkbara konferensväder med trevligt sällskap, stimulerade utsikt och mycket bra fika.


Vi tackar Åre Vildmarksutbildning för bra inramning som skapade fina förutsättningar att lära sig mer om naturen, socialisera och diskutera viktiga saker. Nu ser vi fram emot en snörik vinter!
Text & foto: Ola Rockberg

258 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page