top of page

Amelie Ericson - full av energi!

Uppdaterat: 9 mars 2021


Jag skickar ett sms till Amelie och frågar om hon har tid att snacka lite på telefon. Det jag inte inser är att det är högsäsong för hennes företag i Oppdal, i de norska fjällen. Jag hinner inte prata på dagtid nu men om du är vaken någon kväll får du gärna ringa, svarar hon full av energi. Sagt och gjort. Vi bestämmer ett möte online sent en kväll, så som man gör nu i dessa pandemitider och norsk högsäsong.


Johan och Amelie

2008/09 gick Amelie Ericson Åre Skidlärarutbildning. En glad, impulsiv och energisk tjej som redan då hade mängder av idéer vad hon ville göra. Hon kom från Närkeslätten i Örebro för att bli skidlärare i Åre. En flytt från plattlandet i södra Sverige till de svenska fjällen som slutade med att hon gifte sig med en skid- och friluftsintresserad man och de blev kvar i fjällvärlden. Visserligen bytte paret de svenska fjällen efter några år mot de norska fjällen. Nu bor de i Oppdal som ligger ca 1,5 timme från Trondheim. En stad med ungefär 7000 invånare som erbjuder friluftsaktiviteter året runt i oerhört mäktig miljö. Oppdal ligger vackert inbäddat bland de norska fjällen. Här trivs Amelie och hennes man Johan för hon säger att här går det att kombinera ett vanligt stadsliv med ett rikt skid- och friluftsliv direkt från husknuten. De driver tillsammans aktivitetsbolaget Turkompaniet som bland annat har skidskoleverksamheten i Oppdal.



Skidåkningen i Oppdal består av fyra fjälltoppar och det är ett stort område. Eftersom de flesta gästerna kommer hit långhelger är det många vardagar som erbjuder fantastiskt fin skidåkning med få skidåkare tills långt in på eftermiddagarna. Backarna är så pass bra att det faktiskt har genomförts alpin World Cup i området. 1988 vann Alberto Tomba slalom World Cup och svensken Jonas Nilsson slutade nia i samma tävling i Oppdal.


Puder i Oppdal

För ungefär tio år sedan hade Amelie oturen att skada sig i en skidolycka så pass illa att det blev bestående skador i ryggmärgen. Det gjorde att hon fick problem med rörligheten i benen. Hon lyckades ändå träna upp sig så pass bra efter olyckan att hon kunde gå utan kryckor. Tyvärr hade hon otur igen bara nåt år senare och fick då ledgångsreumatism vilket gjorde att hon tvingades använda kryckor och sedan rullstol. Amelie kan fortfarande stå på benen och hon har ork nog att jobba stående ett tag men hon kan inte förflytta sig utan sin rullstol. Kombinationen av skadan från skidolyckan och ledgångsreumatismen är mycket ovanlig. Det tog ett tag för henne att acceptera rullstolen. Hon kämpade länge med kryckor för hon ville inte blir sittande i rullstolen. Nu är Amelie bekväm med stolen och hon är troligtvis mer aktiv och full av energi än de flesta människor som inte sitter i rullstol.



Friluftsentusiast och van att träna och röra på sig som hon är så var ett stillasittande liv inget för Amelie. Skidåkare och mountainbikecyklist hade hon varit i många år före skadan och det gjorde att det var självklart för henne att fortsätta hitta olika sätt att röra på sig. Idag är hon aktiv i sitt och Johans företag Turkompaniet där de har "funksjonell skikjöring", alpin skidskola, camp för ungdomar, företagsarrangemang mm. Dessutom har Amelie tävlat i sit ski. Hon körde en period i norska landslaget och har tävlat i Europacupen i sitski. Det blev flera medaljer i både slalom och Super G. Hon var till och med uttagen att köra World Cup men tyvärr satte kroppen stopp för det äventyret. Hennes immunförsvar krånglade och det blev aldrig några tävlingar.



Nu är det mer freeride än tävling för Amelie. Oppdal passar utmärkt för det. Det är ett skidområde med stora ytor och inte speciellt mycket folk så det finns ofta fin orörd snö. Här vet också liftpersonalen att jag är i farten, tillägger Amelie, så det fungerar bra med allt praktiskt. Turkompaniet erbjuder skidåkning för alla, oavsett funktionsnedsättning. Vill du åka sit ski med Amelie så ta en titt här.



Amelie tar en flygtur. Oppdal bjuder på många typer av skidåkning


ovan: Freeride i Oppdal 2021


Om man går in på Amelies facebooksida eller Instagramsida kan man se bilder och filmer av henne åkandes diverse olika fordon sommar som vinter. Jag frågar henne hur det går att åka rullstol i en skatepark, som jag ser att hon gör i filmer. Det heter WCMX, förklarar hon lite snyggt för mig. Det är en egen sport och vi har speciella rullstolar som håller för den hårda körningen. Det är som en blandning av BMX och skateboard. Vi åker både i banor och skateparker. I början åkte jag med den vanliga rullstolen men den gick bara sönder, säger hon. Nu har jag en rejäl specialbyggd pjäs som håller.


Ovan: En tredjeplats i 2020 WCMX online World Championships


Vad heter den där "cykeln" med fyra hjul frågar jag lite försynt. Hahaha, skrattar Amelie. Jag vet inte vad den heter men jag kallar den helt enkelt mountainbike, säger hon leende. Innan Amelie skadade sig var hon i Åre och tävlade i downhill på cykel så hon är inte direkt någon nybörjare på utförsåkning. Går det verkligen att åka utför på din fyhjuling precis som du gjorde på en vanlig downhillcykel, undrar jag lite nyfiket. Inga problem, svarar hon, bara stigen är bred nog!



Tack för ett intressant samtal Amelie och lycka till med jobbet i Oppdal och den fortsatta freeridekörningen både sommar som vinter. Nedan finns några länkar till ställen där det går att hitta funktionell skidåkning i Sverige.


Funktionell skidåkning i Åre - Totalskidskolan Funktionell skidåkning - Friluftsfrämjandet



Text: Ola Rockberg, Campus Åre

Foto/film: Johan Ericson

444 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page