top of page

Yngre mer intresserade av natur

Uppdaterat: 3 juni 2023

Svampplockning, bärplockning, hundpromenader eller bara att vistas i naturen upplever jag att har blivit med populärt i yngre åldrar.


Efter över 50 års betraktelse av natur och friluftsliv i Jämtlandsfjällen tycker jag mig märka att naturvistelse har blivit mer och mer populärt i yngre åldrar. Det som förut var aktiviteter för den äldre generationen har idag blivit coolt även för ungdomar. Det glädjer mig att se hur alla åldrar nyttjar friluftsliv och natur på ett annat sätt än vad man gjorde för ett antal år sedan.Bilderna i det här inlägget är från Ullådalen 2022-08-21. De skulle lika gärna ha kunnat prytt ett instagraminlägg hos en ung svampplockare eller hundägare som velat berätta hur underbart det är på fjället en söndag i Jämtland.


Det är väldigt tydligt att den yngre generationen attraheras av Åres friluftsliv under alla årstider. På Campus Åre har vi ca 100 studenter där majoriteten är 20-30 år gamla. Jag märker att fler och fler väljer att stanna kvar i Åre kommun även på sommaren efter avslutad utbildning. Många vill kombinera det innehållsrika friluftslivet med att jobba och bo i Åre.


Det är tydligt hur våra studenter förbereder sig för en tillvaro med ett inslag av aktivt friluftsliv. De söker sig till föreningar, klubbar eller andra organisationer där de träffar likasinnade. Det dyker upp fler och fler communities på nätet som samlar dessa människor. Vi ser hur garderober, bilval, kompisar och andra prioriteringar görs så de ska passa in i en aktiv livsstil kopplad till friluftsliv i en fjällvärld. Det är oerhört intressant att se hur kulturen har förflyttats över generationerna i västra Jämtland under de åren jag haft möjlighet att se den utvecklas. För mig är det en positiv utveckling i den bemärkelsen att det är glädjande att se hur människor vill röra på sig, vara utomhus och hitta energi i fjällvärlden. Jag gillar också hur engagemanget kring hållbarhet och långsiktighet hos unga sprider sig.

Det är lätt att hitta en mängd konton på Instagram bland yngre personer som förordar att man bör ta vara på naturen och se till att använda den på ett hållbart sätt. Jag inbillar mig att många väljer boendeort eller studieort efter hur fritiden ser ut. Timmarna vid sidan av jobbet eller studierna har blivit viktiga och är definitivt med i ekvationen när det gäller att hitta ort där man vill vistas. Det är inte bara själva jobbet eller utbildningen i sig som drar. Det är helheten.Det är inte bara de urbana miljöerna som är coola. Naturens förtrollande värld är i många kretsar lika coolt, om inte coolare.


I fjällvärlden syns det i sportbutikerna att friluftslivet, naturen och de hållbara värderingarna står högt i kurs. Varumärken som tidigare var töntiga och tillhörde en äldre generation får bättre exponeringsyta i butikerna för de attraherar en bredare målgrupp.
Intressant för oss i Åre, som tidigare betraktades som en typisk vinter- och skidort, är att naturvistelse utomhus blivit populärt året runt. Jag tror att närheten och enkelheten att komma ut i naturen i Åre kommun är en framgångsfaktor för hur väl vi kommer att locka människor att stanna kvar i regionen och/eller att nå nya grupperingar att flytta hit. Det kanske till och med kan vara så att närheten till naturen trumfar valet av arbete eller studieort. Vad tror du?
Text & Foto: Ola Rockberg


119 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page