top of page

Upplevelseguide

Helena Rimfors gick utbildningen Åre Vildmarksguide 2003/2004


Hon beskriver sig som: Kock, Vildmarksguide och Mountainbiker.


Jag träffar en sprudlande glad Helena i Åre 20 år efter att hon gått sin utbildning till guide på Campus Åre. Hon kommer farande på sin snowboard och det stora leendet avslöjar att rörelseglädjen på snön är stor. Hon är på tillfälligt besök i Åre för att få chansen att åka lite snowboard och njuta av fjällvärlden ett par dagar. Till vardags hör hon hemma i Skåne där hon driver företaget Jordnära Upplevelser Hon beskriver sig som: Kock, Vildmarksguide och Mountainbiker.
Naturen och samexistensen med moder jord är viktiga saker i Helenas affärsidé och beskriver hennes hållning till guidningen och de aktiviteter hon erbjuder i sitt företag. Hon är uppvuxen på Källagården i det natursköna Österlen i sydöstra Skåne. Gården har anor från 1700-talet och har under många år varit känd för sina bär- och fruktodlingar. Helena är en rackare på det här med äpplen. Det går att förstå varför hon värdesätter naturens mening i sin affärsverksamhet.


Vi resonerar om betydelsen av upplevelse i naturen och vi är överens att vi människor är i behov av aktiviteter i samklang med naturens krafter oavsett om man befinner sig i Skåne nära havet eller om man är i Jämtland bland fjällen. Jag ser genast hur blicken glatt gnistrar och glimmar när hon beskriver hur det känns att vara tillbaka i Åre. När hon gick sin guideutbildning på Campus Åre förstod hon att närheten till naturen var något som skulle följa henne livet ut. Det är viktigt för henne att hon får uttrycka sin kärlek till den känsla som naturupplevelser ger. Helena är nog lite av en missionär inom naturupplevelser. Hon vill träffa människor och genom sina aktiviteter vill hon förmedla rörelseglädje och djupet i naturens hemligheter. Det är en inre resa, säger hon med inlevelse!
Det är något andligt som lägger sig över stunden när hon tittar ut över fjällvärlden och ser Snasahögarna i horisonten. Utsikten framkallar en varm känsla av närhet till naturen. Det är vackert och stämningsfullt. Det är den här känslan jag vill dela med mig till människor i alla åldrar när de följer med på mina guideäventyr, säger hon. Både hon och jag njuter av fjällandskapet där vi står och blickar ut över Jämtland.


Det är också viktigt att "gräva där man står", framhåller hon. Jag vill förmedla det underbara i naturen vi har nära oss. Vi behöver inte alltid resa långt för att hitta spännande naturupplevelser. Bland annat berättar hon om ett roligt MTB-projekt med äldre personer i Skåne som inte trott att cykling skulle vara något för dem. Genom att möta personer på den nivå där de är och därifrån guida dem in i äventyret går det att få dem att känna euforin som naturen bjuder på. Alla genomför mina aktiviteterna utifrån sin egen nivå. Det är viktigt, vill hon understryka.
Vi tar några åk tillsammans i den nya mjuka snön på Åreskutan och njuter av lugnet, naturen och glädjen av att genomföra naturnära aktiviteter tillsammans. Jag, som skidlärare, förstår hennes resonemang när hon inlevelsefullt beskriver att det är precis den här känslan hon vill förmedla till sina gäster oavsett om det är på snowboard, cykel, genom isbad eller joggandes tillsammans i grupp. Visst pratar jag om utrustning, material och om hur man tekniskt ska hantera sin cykel på bästa sätt. Men det är egentligen bara medel för att nå till det slutgiltiga målet som är upplevelsen, säger hon och plirar med ögonen.
Innan vi skiljs åt avslutar Helena vårt samtal med att avslöja att det kan hända att hon flyttar tillbaka till fjällvärlden en vacker dag. Helenas kunskaper om äpplen och entusiasmen att vilja förmedla naturens inre själ har faktiskt satt sina spår hos oss på Campus Åre. När hon gick sin guideutbildning här planterade hon ett äppelträd utanför Campus Åre. Och inte vilket äppelträd som helt. Vildapel naturligtvis, hon är ju trots allt vildmarksguide. Du är välkommen tillbaka till Jämtland Helena. Vi behöver någon som tar hand om vårt äppelträd!

Text & Foto: Ola Rockberg

270 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page