top of page

Påsk i Åre

Uppdaterat: 23 okt. 2022


Turåkning med Åreskutan och Åre by i bakgrunden. 12 km från Åre till Tegefors tur och retur.
Vindstilla, blå himmel och nysnö i västjämtland. Underbar vårsnö med bra glid på Indalsälven. Med solen i ansiktet tar vi sikte på Tegefors. Gott om påskfirare och musik från både skidbacken och restauranger skapade en bakgrundsfasad på turen.


Det känns verkligen att man rör sig i en dalgång när man sakta glider på skidorna över Åresjön västerut in mot fjällvärlden. Åreskutan och Mullfjället på ena sidan och Renfjället på andra sidan. Indalsälven slingrar sig vackert mellan fjälltopparna.


En skidtur som bjuder på både vildmark med fjällen och skogen i direkt närhet men också stadens puls tack vare Åres färgglada påskaktiviteter.Vid Åresjöns inlopp kommer mycket vatten ned från Åreskutan. Ett tydligt vattendrag är Ullån som slingrar sig likt storslalomsvängar genom skogen ut i Indalsälven. Här bryts de kraftiga isformationerna sönder av värmen och solen och vårvattnet porlar redan. Ett vackert naturskådespel.

Det är inte speciellt många människor utmed Indalsälven från Årejön uppströms mot Tegefors. Vi träffar bara en och annan skoter, ett par längdåkare eller en soldykare på vår väg in i fjällvärlden. Vårvattnet börjar sakta leta sig upp på isen och det är en vackert blå orm av smältvatten som harmoniskt slingrar sid ned mot Åresjön.


Med solen i ansiktet följer vi vattnet på den ospårade nysnön som ligger precis bredvid vattenfåran. Perfekt skare med lite solvärmd snö på toppen. Skidorna glider galant och det är skönt att färdas på det plana underlaget.


När man rör sig längs vattnet ter sig natur lite annorlunda är man är van vid från landsidan. Det dyker upp båthus, bastybyggnader och andra hus jag aldrig sett från cykelsadeln eller från bilen förut. Spännande att se tillvaron från andra sidan.
Vid Tegefors har vårfloden redan startat och det karaktäristiskt kraftiga forsljudet som gör forsnacken så mäktig hörs tydligt när vi närmar oss fallet. Det fridsamma blå vattnet nedanför forsen tar sakta över från vinterns hårda isformationer. Våren närmar sig. Det känns skönt.Det går fortfarande att komma nära fallet på skidor och det känns lite annorlunda att stå så nära det öppna vattnet med skidor och stavar på iskanten. Det är nog bara en tidsfråga innan våren och värmen helt dominerar vattenflödet.
En stunds vila med fikapaus vid det brusande vattnet innan vi vänder tillbaka mot Åre. Kontrasterna med vit nysnö, forsande blått vatten och både värme och kyla i luften gör den här femte årstiden spännande. Det är en kort period på året då vi får chansen att uppleva den här magiska övergången mellan årstider. Det är lite oklart om det är vinter eller vår. Vårvinter, alltså! Första gula vårtecknet smyger sig försiktigt upp på en bar fläck mellan snöhögarna. Utedasset ser faktiskt varmt och inbjudande ut. Den gamle trotjänaren till kaffetermos står bredvid mig i snön.Med eftermiddagssolen i nacken och Åreskutan mitt i blickfånget beger vi oss tillbaka till "stadens" påsksorl. När jag ser Åre by så här från sjösidan och har möjlighet att sakta närma mig fjällsluttningen där den 100-åriga byn ligger känns det mäktigt. Det är en vacker siluett med bykärnan i förgrunden och den höga fjällväggen som bildar en stabil bakgrund i bilden.
Text & Foto: Ola Rockberg


Välkommen till Jämtland och Åre kommun.258 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page