top of page

Höstturism

Uppdaterat: 3 juni 2023

Sommarturism och vinterturism är två begrepp vi är vana vid men googla på ordet höstturism får du se vad som händer. Google föreslår "hästturism". Begreppet höstturism är inte riktigt etablerat ännu.

Jag vill påstå att höstarna har blivit kortare och kortare i den jämtländska fjällvärlden. Hur kan jag påstå det? Naturligtvis har inte hösten blivit kortare i tid när man tittar i kalendern, men den känns kortare. Den är inte längre en trist och lång period som bara är en transport mellan sommar och vinter.


Hösten hade nästan inget eget berättigande förut. Det var bara en väntans period. Nu är hösten liksom en egen årstid med sina för- och nackdelar. Hösten har klivit in i finrummet. Nu är det OK att längta till hösten och tycka att det är skönt att sommaren är över.


Har ni märket hur skönt det är att man faktiskt tillåts att ta det lugnt på hösten. Det är betydligt färre måsten jämfört med både sommar och vinter. Hösten är tiden då vi chillar och tar det lugnt. Vi varvar ned och hämtar kraft. Ibland faktiskt mer än under sommaren. Det är ok att "bara vara".Luften i fjällen är magisk under hösten. Krispigt rå och lite kyligt vass. Den gör att vi vill krypa inomhus och kura framför brasan men den lockar också till aktivitet. Flera av sommarens aktiviteter har också fått plats under den gula perioden. Vi har tagit med oss flera aktiviteter från sommaren in i hösten och på nåt underligt sätt förlängt sommaren med hjälp av hösten. Det här har inte minst sport- och friluftsbranschen anammat. Höstlöpning, höstcykling, höstbad.


Vi är också tidigare att börja med vinteraktiviteterna nu är förut. Det känns som det är viktigt att komma igång med vintern tidigt. Redan under hösten. Det här gör att sommar och vinter närmar sig varandra under täckmanteln som kallas hösten. Hösten finns är där och i kalendern är den lika lång som den alltid har varit, men den känns lite kortare.Det dröjer kanske inte länge förrän vi kommer att använda begreppet höstturism. Det borde väl inte vara orimligt att vi lägger in höstsemester i framtiden. Kanske man delar upp sin semester i tre mindre delar. Sommarsemester. Höstsemester. Vintersemester.


Varför skulle vi vilja semestra på hösten? Än så länge är det billigare att åka på semester på hösten. Alla flugor och mygg har försvunnit efter sommaren. Det är färre människor på alla turistdestinationer. Och dessutom, om resonemanget om aktiviteter håller så vill vi nyttja hösten till att kunna förlänga sommaren så vi kan utöva våra aktiviteter mer.När är det egentligen höst? Den meteorologiska definitionen av höst är att dygnsmedeltemperaturen ska vara sjunkande och lägre än 10,0 plusgrader men högre än 0,0°. Enligt kalendern är september vår första höstmånad.


Rent visuellt tycker nog många av oss att hösten är på plats när naturen byter skepnad från grönt till gult. Denna kaskad av färger som naturen då bjuder på är väl bara den en anledning att ta det lite lugnt, stanna upp, njuta av färgfyrverkeriet och kanske lägga in en semestervecka.


Jag som tycker mycket om att fotografera ser helt plötsligt helt andra motiv i naturen. De kommer fram med hjälp av färgerna. Faktum är att dessa motiv inte riktigt går att se under varken sommaren eller vintern. De dyker upp under en kort höstperiod och då gäller det att vara på hugget och hinna med att fotografera. Kan denna estetiskt tilltalande period vara anledning nog att ta semester?Jag upplever att begreppet höstturism, sakta men säkert, är på väg in i vårt medvetande. Fjällvärlden upplever en kortare och kortare höstperiod. Sommaren har med hjälp av aktiviteter närmat sig vintern. Barnen har haft höstlov under många år. Det är en naturlig del av tillvaron. När kommer höstsemestern att bli en naturlig del av tillvaron för oss vuxna?
Text & Foto: Ola Rockberg

296 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page