top of page

Be one with your boots

Uppdaterat: 26 feb.

Är du seriös skidåkare bör du betrakta pjäxorna som din käraste ägodel. Det är ingen utrustningsdetalj man snabbt köper på rea. Pjäxorna avgör om det blir bra skidåkning eller inte.


Jag tittade in hos Åre Skidsport som verkligen tar pjäxjobbet på största allvar. Här är pjäxor inte enbart pjäxor. Här är pjäxor en religion. Jobbar du i deras pjäxverkstad är du inte bara försäljare du är också bootfitter, en titel som vittnar om att de tar sitt jobb på största allvar.


Krille Kalmendahl har jobbat många år med pjäxor. Han började sin bana i Österrike där han fick lära sig jobbet från grunden. Förutom alla de år han har i verkstaden och i butiken så har han med sin nyfikenhet och sitt stora intresse för detaljer lärt sig mycket om pjäxor genom utbildningar i alperna, samarbete med forskare på Mittuniversitetet och genom fleråriga kontakter med ortopedtekniker.
När jag hälsade på hos Åre Skidsport var det framförallt Krille och Hanna Ovin som frenetiskt sprang mellan verkstaden och förrådet för att hjälpa kunder med pjäxor. Hanna är en entusiastisk fjällmänniska som tillbringar många dagar i naturen, både sommar och vinter. Hon är noga med att alltid prova den utrustning som hon säljer i butiken. I sitt jobb som bootfitter och downhillguide (cykel) på Åre Skidsport vet hon att det är viktigt med bra utrustning.
Snåla inte

Pjäxorna är den absolut viktigaste detaljen i din skidutrustning så det är här du ska lägga pengarna och tiden för att få rätt prylar. Med rätt pjäxor får du behagliga skiddagar, varmare fötter och riskerar inte hälsan med förfrysningar, skav eller onda knölar. Jag har jobbat professionellt som skidlärare och utbildare av skidlärare i snart 40 år och jag är oerhört noga med mina pjäxor. Jag arbetar i Åre och i USA Vail och oavsett var jag befinner mig rekommenderar jag alltid mina kunder/blivande skidlärare att de ska ha bra pjäxor. Det händer ibland att jag bokar tid hos någon bra bootfitter och tar med mig mina kunder till butiken. Utan bra pjäxor blir det aldrig bra skidåkning.

Åre Skidsport på Åre torgLåt det ta tid Du vet att du hamnat hos en bra butik när det faktiskt tar lite tid att hitta rätt pjäxa. Det är mer regel än undantag att butiken tar fram fler än ett par pjäxor åt dig att prova. Boka gärna tid med butiken så både du och butiken är beredda på att sätta er ned och prova olika pjäxor. Ta av dig ytterkläderna, slappna av och gör dig beredd på att resonera med försäljaren för att hitta rätt pjäxa. Du kommer att tacka dig själv i backen om du ger dig lite tid i butiken.

Hanna gör en fotanalys och hjälper en kund med anpassningFotanalys Vi har alla olika fötter och den bootfitter du träffar måste göra en analys med mätning av dina fötter. Jag vet tex att min vänsterfot är lite större än den högra. Dessutom har jag en gammal skada i min vänstra fot som gör att den får en annorlunda form. Det gäller att bli medveten om sina fötters egenheter så pjäxorna kan anpassas till fötterna. Det är mycket bättre att anpassa pjäxorna till fötterna än att låta tiden anpassa dina fötter till pjäxorna. Det gör både ont och är skadligt för hälsan.Rätt läst

Pjäxor tillverkas med olika läster (former) inte bara olika storlekar. Det gäller att hitta en pjäxa med en läst som passar din fot. Här är din bootfitter oerhört viktig. Är det en seriös pjäxbutik har de ett lager med olika läster på pjäxorna, inte bara olika märken och storlekar. Tillverkarna har lite olika teorier om vad som passar och bra pjäxbutiker har koll på vilka märken de ska vända sig till för att hitta olika läster. Bekymra dig inte överdrivet mycket vilket märke på pjäxor du köper. Ägna mer tid åt att hitta rätt läst.Formgjuten sula

En kedja är inte starkare än dess svagaste länk. En viktig länk i ditt pjäxköp är innersulan i dina pjäxor. Faktum är att de originalsulor som levereras i en pjäxa sällan är bra. De bör bytas ut mot en sula med mer stöd för foten. Exakt vilken sula du väljer och i vilket prisläge beror på formen på dina fötter och även här kan det vara olika på höger och vänster fot. Fråga din bootfitter efter en bra innersula till dina pjäxor.

Krille slipar till en lämplig innersula till pjäxorna
Rätt typ av pjäxa för rätt typ av åkning Skulle du köpa en traktor för att åka banracing eller en Porsche för att plöja på åkern? Skulle inte tro det! Var ärlig med både dig själv och butiken där du handlar. Till vilken typ av skidåkning ska dina pjäxor användas och hur duktig skidåkare är du? Ju ärligare du är desto bättre chans ger du försäljaren att hitta rätt pjäxor. Här pratar vi om hårdhet på plastskalet, möjligheterna till gåläge, antal spännen, hur lätt pjäxorna tas på och ett antal andra saker.Sist men inte minst, se till att butiken där du köper dina pjäxor ger någon sorts garanti så du kan komma tillbaka 1-2 gånger för att göra mindre justeringar när du åkt i pjäxorna ett par dagar. Det behövs i regel. Och skulle det inte behövas kan du ju alltid gå tillbaka till butiken och gratulera dem till en bra affär för er båda!Lycka till med dina pjäxor och fötter i vinter!


Text & Foto: Ola Rockberg, Åre SkidlärlinjeBra bootfitters i Åre Åre Skidsport Hanson


Bra bootfitters i Stockholm


Bra bootfitter i Norge Skibua Hafjell


 

Här kan du titta på Freerides Pjäxskola. Det finns fler avsnitt av pjäxskolan på freeride.se
Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


Jakub Lewandowski
Jakub Lewandowski
Jan 12, 2021

Skulle gärna plöja åkern med en Porsche likt denna

https://uncrate.com/1960-porsche-diesel-junior-tractor/

Har annars Henrik nästan som granne med 5min promenad bort.

Like
bottom of page