top of page

Att leva och bo i svenska fjällen

Uppdaterat: 10 sep. 2021

Caroline Fredin gick Åre Skidlärarutbildning för snart 20 år sedan. Hon har tillbringat ett helt liv i fjällen och är stor entusiast av svenska fjällvärlden. Caroline kan mycket om vad fjällen i Jämtland/Härjedalen har att erbjuda så jag tyckte det skulle vara intressant att låta henne skriva om sin syn på att vara bofast i de svenska fjällen. Nedan kan du läsa hennes text.Caroline Fredin, Vemdalen

Människor har ofta olika syn på att bo i de svenska fjällen. En del har bilden av att man bor mitt ute i skogen i nordligaste norr, knappt träffar andra människor och är självförsörjande. Några har bilden av att man bor mitt i en kommersiell skidanläggning, träffar en massa gäster hela tiden, partajar på after-ski och knappt har något vardagsliv. Och vissa har bilden av att man arbetar utomhus, ser världens vyer varje dag och använder skoter för att ta sig till jobbet. Jag möter ofta människor som inte riktigt vet hur det är att bo på en skidort men som är väldigt nyfikna, öppna och gärna frågar om hur livet är. Jag skulle säga att det är en blandning av allt det där. Det bästa av alla världar.


Jag bor i Vemdalen och får ofta frågan hur det är att bo i fjällen. Kan man bo här? Finns det jobb? Vad gör man på sommaren? Frågorna är många men det är så bra att de ställs. Så att de kan besvaras tänker jag. Jo, man kan bo året runt i fjällen. I Vemdalen bor det drygt 500 bofasta personer. De flesta av oss bor nere i byn men några bor också vid skidanläggningarna. Trots att det bor rätt få personer här så sprudlar byn av liv. Det är mycket tack vare föreningslivet och den mentalitet som finns här.Den kanske största föreningen är Vemdalens if där idrotterna ryms. Det finns sektioner för alpint, längd, fotboll, gym, yoga och gymnastik, bingo, cykel mm. Och föreningen driver både Lövåsgården (skidstadion, gym, lokal för tex bingo och uthyrning för fest), Vemvalla (fotbollsplan och vintercamping) samt ishockeyplanen. Men här finns även hembygdsföreningen, travklubben (med travbanan Björnvalla i Björnrike), byggnadsföreningen GT-gården (som driver GT-gården med bland annat bio och andra kulturella evenemang), jaktskytteklubben, Vemdalens skoterklubb mfl. Ja vi har ett väldigt rikt föreningsliv och här kommer även mentaliteten in i bilden. Bor man i en liten by så måste man hjälpas åt. Har någon problem är det alltid nån som känner nån som kan hjälpa till. Ska någon till Östersund (vår närmsta stad) har man alltid något extra på listan som man ska köpa eller fixa åt någon annan.Det mesta man kan behöva finns här i byn. Butikerna är väldigt hjälpsamma med att ta hem varor man saknar och de har ofta ett väldigt brett sortiment. Att bo nära naturen har sin stora fördel då hela Vemdalen är som en stor lekplats. Året om har man möjlighet att gå ut och njuta av naturen. En frukost vid ån, en förmiddag på skoter, en eftermiddagsvandring i magiskt höstlandskap eller kanske en sommarkväll vid ett fiskevatten. Som en klok vän till mig sa "har man bara rätt glasögon på sig kan man se det vackra i allt". En höstvecka där allt är grått och dimman ligger tät har en mystik som få och kan vara lika vacker som en gnistrande vinterdag i solskenet enligt mig. Men det gäller att ha sinnet att ta vara på det.

Tryggheten är det många som nämner när man frågar vad de tycker är bäst med att bo här. Att kunna låta barnen gå till och från skolan själv utan att behöva vara rädd. Att gå en promenad i skogen utan att behöva hålla telefonen med 112 förtryckt på displayen.

En händelse jag skrev om på instagram i somras fick stor uppmärksamhet.

Det var eftermiddag och jag och min man var i köket då det knackade på dörren. In stormade två barn och ropade -Jocke! Är Jocke hemma?

Ja sa jag, han är hemma.

-Jag har punka på min cykel!

Min man som är händig vad det gäller cyklar avbröt matlagningen och gick ut i hallen. Då kom en mamma in och sa -Jag bara skjutsade dem jag!

Vi hängde inte riktigt med i svängarna men Jocke tog på sig skorna och gick ut. Det visade sig att de här barnen hade cyklat på andra sidan byn och ett av barnen hade fått punka. Då hade de gått in i närmsta hus, där den här mamman bodde, och bett henne att skjutsa dem till oss för att de visste att min man kunde laga cyklar. Några minuter senare var punkan lagad och barnen cyklade vidare.


En för mig helt normal historia då det funkar så här. Man hjälps åt. Barnen är trygga att gå in hos närmsta människa och be dem skjutsa. Men när jag skrev om detta blev jag varse att detta inte är vardag hos många i vårt land. Det är precis så jag vill ha de för mig och min familj och just därför är jag så glad att vi tagit beslutet att bo just här. Jag skulle säga att det är vad som kännetecknar att bo här. Gemenskap. Hjälpsamhet. Trygghet.Jobb då? Finns det jobb här? Många tror att alla som bor här jobbar i skidnäringen. Så är inte fallet. Här finns många olika typer av yrken precis som på alla andra orter och ofta är det arbetskraftsbrist i Härjedalen. Då jag fått många frågor om just jobb genom åren så har jag skapat en jobb-grupp på Facebook där man kan både söka jobb och se vilka jobb som är lediga. Vill man sitta på kontorshotell så finns det två stycken här i byn. Och en del av dem som flyttar hit väljer att ha kvar sitt jobb i stan där de bodde innan och jobba på distans. En del väljer att starta eget.


Boende då? Hur sjuttsingen får man tag i det?

En del av dem som flyttar hit börjar med att "provbo" i sin fjällstuga, lägenhet eller liknande medan en del köper hus eller tomt direkt. Vill du söka efter fast boende för säsong eller längre period kan du kika in i denna grupp. Är du sugen på att köpa något här? Kontakta mäklarna i området och berätta vad du söker. Lägg in en bevakning på tex hemnet och håll koll i den lokala facebookgruppen ovan. Vill man flytta hit, prova på att bo här och hyra en bostad är det smartast att försöka få tag på något under perioden maj-oktober då det under vintersäsong kan vara väldigt svårt att få tag på boende.


Vad gör man på sommaren då?

Förutom det vanliga livet med att jobba, vara med vänner och sånt så är det många som aktiverar sig med utomhusaktiviteter. Tex vandring, fiske, tälta, springa i fjällen, cykla, spela fotboll mm. Det gör man kanske på andra orter också men det unika här i fjällen är ju att man har nära till allt. Det är inte ett helt projekt att ta sig ut i skogen för en promenad eller till ett fiskevatten för fiske och lunch utomhus. Det är den absolut största skillnaden. Man hinner mer och någon skrev till mig att Vemdalen är ett ställe där livet får plats! Det brukar dessutom vara många aktiviteter runt om i byarna på sommaren.Det där med att ta skotern till jobbet då?

Jo visst kan jag göra det om jag vill. Normalt sett går jag eller åker bil men ibland händer det att jag tar skotern. Bara för att jag kan. Det brukar vara väldigt populärt att hämta barnet på skolan med skotertransport hem om inte annat.


Partaja och gå på after-ski då?

Visst kan man göra det om man vill. Och du som tror att det är “dött” att bo i fjällen skulle bara uppleva en riktig brak after-ski vecka 6 med Rydell & Quick när det är sånt röj att man tror att taket på högfjällshotellet ska flyga av. Då är det nog mer röj här än i “stan”.Men det här med att man ser vackra vyer varje dag stämmer näst intill alltid. Naturen är magisk och oavsett var i de svenska fjällen du väljer att bosätta dig så bjuder naturen på ett skådespel utan dess like. Soluppgångar, solnedgångar, magiska höstfärger, mystisk dimma, gnistrande snö, magiskt klara vatten. Här kan du hitta mer inspiration om att bo i Jämtland/Härjedalen


Hoppas du blivit lite inspirerad av att bosätta dig någonstans i de svenska fjällen!


Har du frågor kring att bo i Vemdalen? Kontakta mig på hej@livetivemdalen.se

Det går också bra att skicka meddelande direkt på instagramsidan @vemdalen.

Här hittar du min blogg livetivemdalen.seCaroline Fredin, Vemdalen


1 873 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page