top of page

Årefjällen juni 2010-2022

Uppdaterat: 23 okt. 2022


Månaden juni i Västra Jämtland kan vara underbart sommaraktig med sol eller kallt vintrig och bjuda på nysnö.Vålådalsvägen med Åreskutan i bakgrunden juni 2020

På nationaldagen 2022 åkte ett antal människor fortfarande skidor på toppen av Åreskutan. Andra drog på sig shortsen och cyklade eller vandrade i mer låglänt terräng. Middagsporslinet bars ut på balkonger i kvällssolen och barnen lekte på gräsmattorna. 2022 var 6e juni både lite vinter och sommar.


Hur bra minne har du? Kommer du ihåg vad du gjorde i juni förra året? Hur var vädret förra året? När försvann snön från Åreskutan för 10 år sedan? Här kommer ett litet axplock ur min bildbank från 2010-2022 med bilder från juni månad.Åreskutan med Storsjön i förgrunden juni 2010

År 2022 stängde liftarna i maj för skidåkning, med gott om snö på Åreskutan och på fler andra fjäll. Den 3 juni öppnades liftarna i Åre igen för cyklingen i Åre Bike Park. Det är alltså bara en månads uppehåll på vårkanten mellan två säsonger. Juni har blivit en intressant månad i Västjämtland.
Vacker lada i Undersåker en relativt kall junidag 2011

I Juni månad märker man hur stor skillnad det kan vara mellan väster och öster i Åre kommun. Det blir påtagligt när någon som bor nära Krokoms kommun pratar om att plantera i trädgården medan någon närmare norska gränsen fortfarande skottar snö. I de västligaste områdena i vår kommun är det växtzon "fjäll", dvs snäppet sämre än växtzon 8 som stora delar av övriga kommunen sorterar in under. Från Duved och österut längs Indalsälven är det växtzon 7 och vid Storsjöns stränder övergår det till växtzon 6. Man ser tydlig skillnad på björkarna längs E14 den här tiden på året. Det finns många historier från vaktmästarna på de olika skolorna i Åre kommun som berättar hur de tagit in björkar i värmen och ställt i vatten för att de ska slå ut till skolavslutningen.Solen går ned bakom Åreskutan i juni 2012


Åre by i juni 2012. Huvudgatan i Åre byggs om. Den gamla vägen till kyrkan finns kvar. Veden till kommande vinter är färdig.

Juni 2013. Mitt i natten i Ullådalen. Skutskjutets målskylt ståtar ensamt i grönskan och skjulet där skyltar och skotrar för spårdragningen i Ullådalen förvaras syns i juninatten tack vare ljuset. Fortfarande lite snö kvar i störtloppet. För nästan 10 år sedan var det färre stolpar med strålkastare och inte alls lika många snökanoner. Himlen brinner bakom Mörvikshummeln när solen går ned bakom Åreskutan en juninatt.

Vårflod i Tännforsen juni 2014


Lugnt och skönt på Åresjön i juni 2014. Lugnt och skönt även för Åre bilverkstad som på den tiden inte hade stora grannar tätt inpå sig. Dock skulle det visa sig att lugnet i slutet på juni 2014 övergick i snöoväder. 20 juni vaknade vi till nysnö på Åreskutan och vid Blanktjärn var man glad att vinterjackan var med.Ligga på gräsmattan i Åre och fotografera blommor 2015.
Lägenhetsbrand i Åre juni 20162016. Solnedgångarna är speciella i juni. Solen hinner nästan rotera bort ur sikte innan den går ned bakom Åreskutan sett från Åre by. Det här gör att solen faktiskt hinner lysa upp norra sidan på Renfjället precis när man tycker att det är dags att gå och lägga sig. Väntar man till själva solen försvunnit kan det ibland uppstå otroliga scenerier när molnen lyses upp underifrån. Ofta gäller det att vara på hugget för det här varar i regel bara några minuter.

2017. Åre by utvecklas konstant. Ibland blir det stora tydliga skillnader som det pratas mycket om men flera gånger händer det mitt framför näsan på oss utan att vi märker det. Det är först när man tittar på äldre bilder man ser skillnaderna. Nedanstående bilder är alla från 2017. Vad har hänt?
2018. Vattnet i Åre ska nyttjas. Åre Marina får en ansiktslyftning och tydligen var det badväder i Ullådalssjön.
2019 var Åre Marina så här snygg

Kalls kyrka och Åreskutan i juni 2019


Gott om vatten i juni 2020


Vårfloden gjorde sig ordentligt påmind under juni månad 2020. Det paddlades kajak och roddes båt på alla möjliga och omöjliga ställen under ett par veckor. Forsar och vattenfall dånade kraftfullt och nästan skräckinjagande när vattenmassorna vräkte ned.

2021. Även ett gammalt brofäste med betong är intressant. Här byggs en cool skatepark

2021. Åreskutan i morgonljus och kvällsljus.
Bilder tom 6 juni 2022. Tottens Gamla byväg. Åresjön. Parken Åre. Åre från Hummelstugan. Ny dragning i skogen för nya liften från Nationalarenan. Lite vårflod och en solnedgång över Åres Hembygdsgård. Juni har vädermässigt än så länge varit bättre än maj 2022. Vad som händer resten av juni får vi se :-)


Text & Foto: Ola Rockberg, Campus Åre

317 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page