top of page

Vi pratar pjäxor

Pjäxorna är skidlärarens viktigaste ägodel ...

Idag hade vi besök av Christian "Krille" Kalmendal som har jobbat med alpina pjäxor i över 20 år. Är det något vi skidlärare ska vara rädda om så är det våra fötter. Det går inte att jobba i skidbacken om fötterna inte fungerar. Vi är inte gjorda för att åka omkring i plastskal hela dagarna. Därför är det smart att vara lite listig när vi skaffar pjäxor så fötterna håller.


Krille berättar om pjäxtillverkning, varför utbudet är som det är och hur det kommer sig att marknaden ser ut som den gör så vi ska ha en grundläggande uppfattning om priser och material. Vi vill kunna röra oss på ett så ergonomiskt och funktionellt sätt som möjligt när vi åker skidor och därför bör vi ha koll på vissa saker i uppbyggnaden av pjäxor och vi behöver också känna till hur våra ben och fötter är formade. Allas kroppar är olika och det gäller såväl fötter som ben.Att rita av och mäta sina fötter i både belastat och obelastat läge är viktigt. Då får man koll på hur bred och lång både höger och vänster fot är. Utifrån det kan man sedan välja modell och märke på pjäxa. De som väljer pjäxa genom att bara gå på samma storlek man har på vanliga skor löper stor risk att misslyckas kapitalt. Köpa pjäxor är inget man gör över internet. Det krävs lite mer än så om man är seriös och har som ambition att faktiskt utvecklas som skidåkare.Av med strumporna och blotta fötterna. Alla ska ha koll på sina fötters bredd, längd och höjd. Spännande att se alla olika fötter. Långa, korta, smala, breda, låga, höga. Krille har sett många varianter av fötter genom åren och överraskas inte av något längre. Har du koll på dina fötter är det lättare i en dialog med en bra bootfitter att hitta passande pjäxor.


Det är många faktorer att hålla reda på för att veta vilken pjäxa som passar just din fot. Krille pratar om vinklar hit och dit, hårdhet på plastskalet, slipade sulor och diverse annat man måste tänka på när man köper pjäxor.


Jag har jobbat med skidåkning sedan 80-talet och jag har arbetat oerhört mycket med mina egna pjäxor genom åren. Det är väl spenderad tid att prova ut rätt grejer. Det har man igen om man ska klara av att stå i pjäxorna på yrkesmässig basis. Det finns inget i skidutrustningen som är så viktigt som dina pjäxor. De kronor du lägger på dina fötter kommer du att tacka dig själv för.
Text & Foto: Ola Rockberg


192 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Park

Comments


bottom of page