top of page

Vad är Åre Lärcentrum?

Uppdaterat: 3 juni

Åre Lärcentrum hittar du i Campus Åres lokaler på Kurortsvägen i Åre. Utbildningar i fjällmiljö!Åre Lärcentrum inryms i Campus Åres lokaler. Verksamheten startade i början på 2000-talet och har hunnit bli en självklar och stabil verksamhet. Åre kommun är huvudman för Campus Åre och under rubriken Campus Åre finns numera fyra delar: Åre Lärcentrum, Åre Skidlärarutbildning, Åre Eventutbildning och Åre Vildmarksutbildning.
STUDERA PÅ DISTANS FRÅN HELA VÄRLDEN


Hos oss på Åre Lärcentrum kan du sitta i en rofylld miljö och studera. Här finns studielokaler som du delar med andra som studerar på distans. Datorer, WiFi och skrivare finns som resurs för dig och dina studier. Du registrerar dig kostnadsfritt genom att fylla i formuläret på hemsidan. Här hittar du en lugn studiemiljö om du studerar på distans mot universitet, högskola eller yrkeshögskola. Vi erbjuder både tentamensservice och studiemöjligheter.Åre Lärcentrum är medlem i Nitus. Det svenska nätverket för kommunala Lärcentra. Förkortningen står för Nätverksgruppen för IT-baserad utbildning via lokala studiecentra. Nitus jobbar för att möjliggöra eftergymnasial utbildning och skapa förutsättningar för en hållbar kompetensförsörjning för individ och samhälle i hela landet.


Medlemskapet i Nitus ger dig som studerar på distans vid universitet, högskolor och yrkeshögskolor möjlighet att skriva tentamen hos oss. Tentamen här sker på samma tider som vid den skola du studerar mot. Du behöver kursansvariges godkännande och därefter kan du boka en tid. Läs mer på hemsidan.Åre Lärcentrum vill verka som Mötesplats för studier, som Mäklare av utbildning mellan olika anordnare och studerande samt som Motor för utveckling och tillväxt i Åre kommun

STUDERA PÅ HÖGSKOLA ELLER UNIVERSITET I ÅRE


Andreas Håkansson studerar IT på distans från Åre mot Karlstad Universitet. Han nyttjar lokalerna på Åre Lärcentrum regelbundet. Läs nedan vad han tycker.


"Eftersom mina studier sker på distans krävs det att jag har tillgång till studieplats när jag inte sitter hemma. Åre Lärcentrum finns fullt tillgängligt med rymliga och fräscha lokaler så jag brukar oftast nyttja dessa istället för att sitta hemma. Allt fungerar smidigt när man sitter här.

  • Internet är alltid stabilt: Det är superviktigt!

  • Full tillgång till skrivare: Otroligt bra service att jag kan skriva ut viktiga dokument, smidigt och enkelt.

  • Datasalen: Perfekt för mig som ofta behöver två skärmar att arbeta från, enkelt att koppla upp sig.

  • Studentkök: Fräscht och fint, perfekt med kylar, micro så man kan ta med sig mat hemifrån och äta på plats.

Sist men inte minst vill jag nämna hur Åre Lärcentrum hanterar tentamina: Det fungerar väldigt bra! Eftersom vi har många skriftliga salstentamina krävs det ett bra lärcentrum som har ett bra samarbete med Karlstad. Jag har aldrig haft problem med att boka och få plats, det gör att tentastressen minskar avsevärt. Det finns flera studenter som läser samma program som mig som har jättestora problem att få plats för salstentamen på lärcentrum i södra Sverige. Tack för en fantastisk studieplats som ger lugn och fokus" - säger Andreas!
Vi vill satsa på lokala studiegrupper på Åre Lärcentrum med studerande som läser högre utbildning mot olika lärosäten. Vi vill ge möjlighet för andra lärosäten att decentralisera utbildningar till Åre Lärcentrum. Från och med i år erbjuder vi en studiecoach som finns på plats vissa tider i veckanKarin Högberg är koordinator på Åre lärcentrum. Det är henne du kontaktar när du vill nyttja lokaler för studier. Karin registrerar dig när du vill studera, hon visar dig var du ska sitta och hon informerar om vilka dagar du kan nyttja lokalerna. Karin har också en roll som studie- och yrkesvägledare och kan hjälpa dig med funderingar kring CSN, fortsatta studier och kontakter med andra lärosäten. Hon är på plats på Campus Åre de flesta dagar i veckan.


"Vi vill satsa på lokala studiegrupper på Åre Lärcentrum med studerande som läser högre utbildning mot olika lärosäten. Vi vill ge möjlighet till lärosäten att decentralisera utbildningar till Lärcentrum. Från och med i år erbjuder vi en studiecoach som finns på plats vissa tider i veckan och kan hjälpa till med studieteknik, planering och upplägg eller bara fungera som bollplank vid studierna."

- säger Karin!
LIVSLÅNGT LÄRANDE I HEMKOMMUNEN


Vi vill möjliggöra det livslånga lärandet genom att, oavsett var man bor, ålder eller familjeförhållande, ha möjlighet till högre studier på distans, på ett lärcentrum. Åre kommun vill med hjälp av Åre Lärcentrum skapa bra förutsättning att skriva tentamen i hemkommunen. Det innebär ett minskat resande och ökad hållbarhet. Det kan också minska de höga trösklar som annars gör att man kanske väljer att inte ansöka till fortsatta studier.Att studera på distans innebär att man kan bo kvar i Åre Kommun med sin familj, kanske jobba deltid och inte minst nyttja de möjligheter till friluftsliv och utomhusaktiviteter vi har. Ibland ser vi hur de som studerar i Åre Lärcentrums lokaler kommer in på mornarna rosenkindade, glada och med skidkläderna på. Ett par timmars skidåkning före studierna är en god start på dagen.


Det är lätt att styra sina studietider på Åre Lärcentrum. När du skrivs in hos oss får du en egen digital nyckel till entrédörren så du kan komma tidigt och gå sent om du vill. Du kan även sitta här och studera på helger.KOMPETENSFÖRSÖRJNING


Martin Söderström är chef för Åre kommuns Tillväxtavdelning, under vilken Campus åre sorterar, och han säger att ett Lärcentrum i kommunen är en utmärkt inrättning för att hjälpa kommunens invånare att studera på hemmaplan och på så sätt bidra till hela kommunens kompetensförsörjning.


Nina Wennberg Brandt är sedan september rektor på Campus Åre med uppdraget att se till att Campus Åre med Åre Lärcentrum, Åre Skidlärarutbildning, Åre Eventutbildning och Åre Vildmarksutbildning lockar folk och kompetens till Åre kommun. Initialt för att studera, men också för att på sikt kunna bosätta sig i Åre kommun. Sedan 1988, när vi startade vår första utbildning, har mängder av människor attraherats av att söka sig till Åre och fjällen för studier. Många av de som kommer hit för att studera upptäcker att de gärna vill bosätta sig i regionen efter studietiden.


"Vår idé är att verksamheten på Campus Åre ska göra det lättare att både utbilda sig och bosätta sig i Åre kommun. Vi strävar mot att Åre Lärcentrum ska bli den naturliga studiemiljön för alla våra invånare som studerar på distans" - Säger Nina Wennberg Brandt !

Att studera på distans innebär att man kan bo kvar i Åre Kommun


Välkommen till Campus Åre och Åre Lärcentrum!

#utbildningarifjällmiljö
Text & foto: Ola Rockberg

www.campusare.se

www.are.se

119 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page