top of page

Två dagar, två fjälltoppar, två cyklister

Uppdaterat: 11 maj 2023

Med cykel upp på Vällistes och Renfjällets toppar.


Många fritidsaktiviteter i Åre kommun är förknippade med sport, natur och friluftsliv. Livsstilen i fjällvärlden i västjämtland bygger rätt mycket på just detta. Det är i mångt och mycket ett rörligt och hälsosamt leverne ur den aspekten. På Campus Åre har merparten av våra utbildningar naturligt en koppling till just detta med utomhusaktiviteter. Kanske framförallt när vi tänker på Åre Vildmarksutbildning och Åre Skidlärarutbildning men faktum att även Åre Eventutbildning, som är mer teoretisk, har väl så användbara kopplingar till den aktiva livsstilen i fjällvärlden.


Vi lever väldigt nära naturen, aktiviteterna och vädrets krafter, oberoende av vad vi jobbar med i Åre kommun

I västjämtland lever vi i en kultur där jakt, hundar, bärplockning, fjällpromenader och många liknande företeelser direkt eller indirekt präglar våra liv. De senaste åren har vi dessutom tydligt märkt hur sommaraktiviteter, inte bara vinter, påverkar vår tillvaro. Inte minst märks det i många människors garderober. Vi har en tendens att samla på oss kläder och utrustning som är anpassade för att klara av utomhusaktiviteter året runt. Vi som jobbat några år som lärare på Campus Åre kan ibland inte låta bli att småle lite grann när vi ser hur våra studenter är klädda första dagen när vi tar emot dom kontra hur de klär sig efter några månaders vistelse bakom kulisserna i Åredalen. Det går tydligt att spåra att deras garderober anpassats till den fritid och generella livsstil som bjuds på i fjällvärlden. Jag tror också att flertalet av våra studenter, oavsett utbildning, faktiskt väljer just Åre som studieort för att levnadssättet i Åre kommun är lockande.Vi lever väldigt nära naturen, aktiviteterna och vädrets krafter, oberoende av vad vi jobbar med i Åre kommun. Det gör att vi ibland tar med oss fritiden in till jobbet och ibland tvärtom, vi tar jobbet till ställen där vi normalt tillbringar fritiden. Lunchmöte i någon backrestaurang med pjäxor på fötterna, promenadmöte på fjället med lurar i öronen, topptur med personalmöte på fjälltoppen, cykeltur med avslutande möte sittande på en sten. Det finns många varianter och kopplingar där vi väver ihop arbete och fritid i vår livsstil.


Jag kommer ihåg när vi hade en utbildningsinspektion av slipsklädda herrar från en myndighet i Stockholm för några år sedan och jag skulle förklara att flera av skolverksamhetens möten med näringslivet sker under tidigare beskrivna förhållande. Jag, som i min enfald, var av den uppfattningen att möten på fjället var gynnsamma för att vi enkelt kunde lösa de problem vi då hade fick mig en rejäl utskällning. Herrarna i slips poängterade tydligt och bestämt att så får man inte göra. Det går inte att ha möten på det viset. Med dagens normer kring hur vi bedriver verksamhet och de värderingar vi har tror jag faktiskt att de skulle ha resonerat annorlunda.Jonas Brunnemyr, utbildningsledare för Åre Vildmarksutbildning, och jag bestämde oss för att blanda fritid och arbete under en helg och tog våra cyklar för att under två dagar träna, fika, prata arbete, reka turställen, uppleva sommarfjället och för att ta bilder till hemsida och sociala medier.Första dagen utgick vi från Edsåsdalen för att ta oss upp till toppen på Renfjället

Andra dagen gick turen upp på Välliste, Trillevallen

Solen hittar en lucka i molnen och lyser upp Pyramiderna i horisonten. Med den här utsikten som fond på vårt fikamöte känns det stimulerande att både jobba och uppleva fritiden.

Text & foto: Ola Rockberg

307 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page