top of page

Sommaraktiviteter Åre

Uppdaterat: 24 okt. 2022

Sommaraktiviteter för hela familjen i Årefjällen.


De adrenalinstinna sommaraktiviteterna i Åre går sakta mot att passa alla familjemedlemmar. Oavsett vilken aktör du pratar med i Åre idag som arrangerar aktiviteter så inser de fördelarna med att anpassa sig till en bredare målgrupp. Cyklingen på Åreskutan var för några år sedan mest för vågade downhillcyklister. Lederna utför fjället lockade inte mamma och pappa i familjen. Idag har hela uttrycket kring cyklingen på Åreskutan en mycket bredare prägel där hela familjen också passar in. Det har ändrats markant. Dels byggs det utförsleder som är enklare men det satsas också mycket på vanlig stigcykling som lockar en bredare publik. Cyklingen börjar likna utförsåkning på skidor som erbjuder en produkt för alla åldrar och färdighetsnivåer.Dessutom börjar aktiviteterna på sommaren genomsyras av återkommande besökare på ett annat sätt än tidigare. När aktiviteterna lockar hela familjen blir man mer benägen att köpa egen utrustning, förkovra sig och återkomma flera gånger för att genomföra aktiviteten. Cykel, kajak, fiske, löpning, vandring är exempel på aktiviteter där man kan gå kurs, bli bättre, köpa egen utrustning och utöva aktiviteten på flera ställen vid upprepade tillfällen.


När man kan säga att man "är" något, dvs cyklist, fiskare, löpare osv då har man skapat en kultur som gör att utövaren vill bli bättre, göra det fler gånger, testa aktiviteten på flera ställen och förmedla den till andra människor. Det skapas en sorts stolthet i att faktiskt vara utövare inom den aktiviteten. Man kanske ansluter sig till en klubb, följer speciella facebooksidor, läser artiklar, eller tränar på hemmaplan innan semestern.


Aktiviteter där man säger att man "är" något skapar ett behov att vilja göra aktiviteten flera gånger. Dessutom bygger det positiv identitet för utövaren. När man "är" något anpassar man sitt umgänge, sin garderob, sin vokabulär till sin identitet och det gör att man känner sig mer förknippad med aktiviteten.När en aktivitet tillåter ett dagslångt utövande på utövarens egna villkor är det lättare att socialisera kring aktiviteten. Då behöver man fika, äta lunch eller ta pauser av annat slag. Det gör att man låta aktiviteten bli anledningen till att man samlas och träffar familj och vänner. Den gemensamma upplevelsen skapar då också anledning att prata och resonera om själva aktiviteten. Allt från att man vill dela upplevelsen till att man behöver diskutera utrustning eller planera nästa tillfälle då man ska utöva aktiviteten igen.Jag hör hur många med egna lägenheter eller fritidsvillor i fjällen pratar om att tillbringa både en vecka på vintern och en vecka på sommaren i sitt boende. De har dessutom utrustning liggande i sitt boende som passar både vinter och sommar.


Campus Åre där vi utbildar till Skidlärare, Vildmarksguider och Eventproducenter har alla studenter nära till en mängd aktiviteter. Inte bara utifrån ett utbildningsperspektiv. Många av våra studenter väljer Åre som studieort för att de är intresserade av ett aktivt leverne och social fritid både sommar och vinter.
Text & Foto: Ola Rockberg

182 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page