top of page

Snö i Åre

Skidpremiär och skidtest i Åre

Första veckan på snö för Åre Skidlärarutbilning blev riktigt bra. Lugn och stabil start i grön backe gjorde att vi hittade in i pjäxor, lärde känna skidor och hittade balansen. Lite bambi på hal is kan man tillåta sig de första åken för säsongen. Efter teoristudier i klassrummet där vi gått igenom en mängd skidtermer var det dags att prova alla dessa termer i skidbacken.Förstå skidåkning för att kunna analysera, för att kunna skapa lärsituationer och för att kunna demonstrera skidåkning

En skidlärare behöver förstå skidåkning på flera olika sätt. Vi jobbar med tre målsättningar där vi ser hur eleverna successivt utvecklas mot dessa målsättningar. Vi jobbar både med praktisk och teoretisk förståelse för skidåkning.


Vi skapar skidförståelse för att våra elever ska ...

  • kunna analysera skidåkning hos andra skidåkare

  • kunna skapa lärsituationer för andra skidåkare

  • kunna demonstrera skidåkning för andra skidåkare


Vi jobbar kontinuerligt med dessa tre målsättningar. Det är en process där vi många gånger blandar de tre målsättningarna eftersom de går hand i hand. När vi hela tiden jobbar med dessa målsättningar i fokus växer de ihop på ett gynnsamt sätt och hjälper varandra att få näring.Att kunna studera skidåkare för att se detaljer i skidtekniken skapar förståelse för vilka moment som är lämpliga att överföra till andra skidåkare när man skapar lärsituationer. Förmågan att koordinera, balansera och kontrollerat behärska sin egen kropp på skidor är det optimala verktyget för en skidlärare. Träna den egna skidtekniken så den demonstrativa skidåkningen blir tydlig i lärsituationer är ett oerhört viktigt verktyg när man vill skapa varierade lärsituationer.
Som sig bör, så här i början på säsongen, blandar vi blåkalla dagar med mer varma stunder då solen tittar fram och värmer oss.Efter ett par dagar i mindre branta backar blir övergången till den lite tuffare terrängen mer naturlig. Det är ofta skönt att känna att balansen finns där innan vi ger oss in i de brantare backarna. Gästrappet, Lundsrappet och Snobbrännan bjöd på fina förhållanden. Dessutom kunde vi njuta av att den nya Stjärnliften öppnat. Den skapar ett bra flyt i förflyttningarna mellan backarna.
Vi avslutade en bra vecka med att prova våra kunskaper inom sporthandel genom att praktisera på Åres Skidtest i Rödkullen. Ett gyllene tillfälle att skarpt testa sina kunskaper från studier i skolans skidverkstad. Att praktisera på skidtest ger oss möjlighet att förstå hur olika typer av skidor fungerar, hur man skapar ett eget nätverk i branschen och inte minst hur man interagerar med kunder och tränar kommunikation och gästbemötande. En klart givande praktik.
Genom årens lopp är det många av våra elever, som efter avslutad utbildning, jobbar som ansvariga i de olika skidmärkenas tält. Det här är ett bra tillfälle för nuvarande elever att visa framfötterna för framtida jobbmöjligheter. Med sina fina kläder från Elevenate syntes årets elever bra i de olika tälten där de praktiserade under två dagar. Skruva bindningar, prata med gäster, knyta kontakter och inte minst hålla värmen med en kopp kaffe och bulle som Skistar Åre bjuder på. Härlig stämning och glada människor på skidtestet i Åre.
Roligt att nuvarande elever får träffa många tidigare elever som både jobbar på skidtestet och som kommer för att prova nya skidor.


I Nordicas tält var det tidigare och nuvarande elever på Åre Skidlärarutbildning som höll koll på läget. Ronja (14/15) och Isa (19/20) har genomgång för Frida och Tilda som går utbildningen i år. Patrik Attskog (07/08) driver företaget Skidad där han i första hand säljer skidmärket Icelantic Skis. Tove Sollander (03/04) jobbar numera som skidlärare i Åre efter att ha jobbat många år med skidåkning i Norge. Johanna, Alva och Elias (15/16) bor alla i Åre och jobbar med marknadsföring av skidåkning och tar hand om skidskador. Anton (13/14) slår man inte på fingrarna vad gäller kunskap om Fischer. Han har bildligt och bokstavligt talat vuxit upp med Fischer. David (10/11) som är skidlärare, lavinexpert och guide hittar vi självklart i Dynafits tält.När ni ser det här gänget i backen eller i värmestugan i vinter vet ni vilka det är :-)Text & Foto: Ola Rockberg

317 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Park

Comments


bottom of page