top of page

Service & Bemötande

Åre by har en lång tradition av att ta emot gäster till fjällvärlden

För en skidlärare skulle man kunna tro att det viktigaste är att kunna åka skidor och att veta hur man analyserar skidteknik. Jo, förvisso, visst stämmer det. Kan du inte åka skidor på ett instruktivt sätt kan du inte heller jobba som skidlärare. Men, det är ingen unik kunskap att ta sig ned för fjället på ett par skidor för en skidlärare. Det ska alla skidlärare behärska. Vad är då unikt?Alla betydande skidorter i Sverige och världen har sin egen historia, kultur och sitt sociala mönster. Byggnader och infrastruktur har sin stil och historia. Människor har kommit och gått. Det som hänt genom åren har satt sina spår i byarna. Oavsett vart man åker på semester spelar destinationens karaktär och egenart roll för besökaren. Vid första anblicken kanske man inte upptäcker ortens egenheter och inre väsen. Men ju mer tid man som gäst spenderar på orten och desto fler invånare man träffar desto mer kryper samhällets personlighet och originalitet fram.


I regel tar det tid att upptäcka en tätorts egentliga karaktär. Det krävs att man träffar flertalet boende, återkommer till stället fler gånger och faktiskt medvetet börjar leta efter traktens karaktärsdrag. Vi vet att det tar tid att lära känna människor men det tar också tid att lära känna orter.


Den skidlärare, servicepersonal, värd som har förmågan att lotsa sina gäster till ställen och upplevelser där de får lära känna orten har en unik kunskap och en fördel i sitt jobb. En bartender som blandar drinkar tar vi för givet. En bartender som med berättelser kan guida sina gäster till upplevelser på orten i samband med drinkblandandet är unik. Att en taxichaufför hittar till den önskade adressen räknar vi med. Att chauffören dessutom kan dela med sig av ortens själ, historia och vara en representant för ställets karaktär gör honom unik.Jag hade förmånen att få sitta ned på tu man hand med Yngve Larsson och prata Årehistoria i hans vardagsrum. Från hans vardagsrumsfönster blickar vi ut över Åre torg och på baksidan huset ser vi bilarna passera på Europavägen. Mer centralt i Åre än så kan man inte bo.


Yngves växte upp i det hus där han nu bor och där man också hittar Åre Skidsport, butiken som numer drivs av tredje generationen Larsson. Jag trodde att jag bara skulle sticka in huvudet med en enkel fråga till Yngve om ett av husen på Åre torg. Men, det går inte att öppna ett levande uppslagsverk och bara nöja sig med att läsa ett litet stycke. Vi avhandlade både det ena och det andra i Åres historia. Ända från 50-talet då Yngve lekte som liten grabb på Åre torg till dagens händelser i Åre. En spännande resa!


Om ni inte visste det så är Åre Skidsports övre våning delar av Yngves föräldrars bostad. Tänk på det nästa gång du är på övervåningen i butiken. Det går att se spår av det om du besöker pjäxavdelningen. När yngves pappa Gustaf drev butiken var den bara på bottenplanet i byggnaden.Huset är fullt av spår som vittar om Åres själ, inre väsen, historia. Bilder, pokaler, affischer och diplom från en svunnen tid. Alla de här detaljerna är delar av Åres typiska drag och bildar den unikitet som besökaren i Åre gärna vill ta del av.Det finns många byggnader, händelser och andra detaljer att upptäcka i Åre by. En lugn septemberdag avslöjar ganska mycket vad som finns under ytan ... om du är beredd att stanna upp och upptäcka de små sakerna. Gräv där du står - brukar det ju heta!


Alla som studerar på Campus Åre och har läst någon av våra utbildningar lotsas in bakom kulisserna för att de ska upptäcka Åres själ. Ju mer studenterna stannar upp och tillåter sig att ta del av Åres karaktär, historia och sociala mönster desto större chans har de att bli unika i sitt yrkesutövande. Vi som lärare på Campus Åre kan ofta inte ta åt oss av äran att ha utbildad eleverna i detta. Det måste de klara på egen hand. Det enda vi kan göra är att se till att de vistas på ställen där de får chansen att träffa personer som Yngve som kan förmedla detta. Tyvärr går det inte att läsa om det här - det måste upplevas!Text & Foto: Ola Rockberg

169 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page