top of page

Hösten och friluftslivet runt hörnet

Uppdaterat: 3 juni 2023

Friluftslivet berör alla i Åre kommun och outdoortrenden är växande i hela världen.


Åre strand, egentligen mitt i Åre by, är en trevlig yta där många promenerar och njuter av ett enkelt och nära friluftsliv. Närheten till Åresjön och inramningen av fjällen 360 grader runt promenaden är värdefulla komponenter för tillvaron i Åredalen. Det gamla elljusspåret har numera blivit en trivsam cykel och promenadslinga längs vattnet.Varje höst arrangerar Åre Vildmarksutbildning en aktivitetsdag för de övriga stunderna på Campus Åre. Det är olika klasser varje år som bjuds in att vara med. Årets inbjudna klass var årskurs ett på Åre Eventutbildning.


Oavsett vad man sysslar med i Åre kommun präglas man av friluftslivet på nåt sätt. Det är så pass påtagligt i vår region att det går liksom inte att undvika. Plocka bär och svamp. Promenera med hunden. Åka skidor. Jaga. Åka skoter. Fiska. Cykla. Vandra. Ja, det finns mängder av sysslor kopplade till friluftslivet. Vi på Campus Åre tycker att alla studenter ska ha lite insikt i vad naturen erbjuder i fjällvärlden, oavsett vilken utbildning man går hos oss.


Roliga, sociala, enkla stationer där studenterna får lära sig att göra upp eld, bekanta sig med karta och kompass, titta på tält, förstå hur man ska klä sig. Och inte minst ska de lära sig att fikat är en viktig del av utevistelsen.Inlärning genom upplevelse. Föreläsningar i klassrummet i all ära men det är nog omöjligt att förmedla friluftslivets känslor inomhus.


För Åre Vildmarksutbildning är det här en av många aktiviteter de är med på. Förutom att de arrangerar event för andra grupper gör studenterna själva flertalet turer på både fjället och i skogen. De nyttjar självfallet både strömmande vatten och stilla vatten med kajakutbildning och forsutbildning. De blivande guiderna har utbildningsmoment alla årstider och får en utbildning som täcker in mycket. Åreguiderna, som är en stark aktör vad gäller friluftsliv och event, är ofta med oss på ett hörn när det gäller utbildning. På det här arrangemanget är VD och guide Philip Harlaut på plats och hjälper studenterna.Inlärning genom upplevelse. Föreläsningar i klassrummet i all ära men det är nog omöjligt att förmedla friluftslivets känslor inomhus. Att känns lukten av kokkaffe och samtidigt njuta av det vackra höstljuset vid en stilla sjö är svårslaget. Kombinera det med korta föreläsningar utomhus i smågrupper och du har en perfekt inlärningsmiljö.Det är vackert vid Åre strand. Höstfärger, snö på fjälltopparna och en grann blå himmel och lugn sjö. Åre Vildmarksutbildning har ett ljuvligt klassrum.
Text och Foto: Ola Rockberg campusare.se


160 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Park

Komentarze


bottom of page