top of page

Fjällbildning

Alla utbildningar på Campus Åre syftar till att föra den svenska fjällkulturen vidare

Bildningsverksamhet kännetecknas av det informella lärandet där målen formuleras av deltagaren och där mötet mellan människor, lärandet av varandra och dialogen är det centrala.


Vi är noga på Åre Skidlärarlinje att ett antal moment under utbildningen är annat än bara verksamhet i plastpjäxor. Längdåkning, sporthandel, turåkning är några av de momenten. Här handlar det ofta om "inlärning genom upplevelse" där det gäller för eleven att själv uppleva och förstå vad som ska uppfattas som lärande. Vi vill förmedla en skidkultur som vi hoppas ska sätta sig i själen hos våra elever, snarare än tillfällig kunskap som de skriver på en tentamen. Upplevelserna måste sättas i ett större sammanhang och kopplas ihop med annan kunskap inom besöksnäringen, pedagogiken, skidtekniken mm. När våra elever gör det får alla moment ett sammanhang och blir till "fjällbildning". Bildningsverksamhet kännetecknas av det informella lärandet där målen formuleras av deltagaren och där mötet mellan människor, lärandet av varandra och dialogen är det centrala.En hel dag på turskidor runt Mullfjället med fika och gemensamma upplevelser. Åkning uppför, på platten och utför. Det ingår att försöka hålla balansen på tuskidorna i ett hopp och dessutom försöka att svänga med skidorna i opreparerad terräng. Nyttiga upplevelser för en alpin skidlärare.
Bära på en ryggsäck med smala skidor på fötterna och känna hur balansen påverkas av den höga tyngdpunkten och hur de lätta pjäxorna inte ger samma stöd som perfekta platspjäxor. Svårt att läsa sig till i en lärobok ... måste upplevas.Ofta är det sammanhanget som avgör hur lärandeprocessen tar sig uttryck. Gemensamt för de flesta processer är att viljan att lära sig kommer inifrån oss själva som ett svar på behov av kunskap och utveckling. Exakt vilken kunskap jag behöver som alpin skidlärare kan ibland vara svårt att veta i förväg. Det är sällan jobbigt att bära på mycket kunskap och erfarenhet så varför inte passa på att addera innehåll till fjällbildningen så mycket vi kan under utbildningen.Vi poängterar å det skarpaste att ingen får stanna för att vila bara för att de är trötta - däremot får alla stanna för att titta på den vackra utsikten så mycket de vill!Text & Foto: Ola Rockberg

268 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page