Fantastisk skidpremiär

Uppdaterat: 10 dec 2021

Första gemensamma dagarna på snö med Åre SkidlärarutbildningEn mycket bra skidpremiär i Åre denna vinter. Kombinationen av natursnö uppe på toppen av Åreskutan och osedvanligt mycket konstsnö i lågzon har skapat oerhört goda förutsättningar för en bra skidpremiär. De som vill ta sig upp på toppen av fjället för egen maskin har fått riktigt fina åk ett par veckor nu och de som vill åka liftburen skidåkning har kunnat njuta både av Gästrappet och Duved den här veckan.

Vi har varit på snö tre gemensamma dagar med Åre skidlärarutbildning nu. Två dagar i Gästrappet och en dag i Duved. Tre klart godkända dagar. Mornarna är speciella när den kraftigt orangefärgade solen sakta kommer upp över Renfjället och lyser upp backarna. Svårt att inte njuta.

Klassen på Åre Skidlärarutbildning har varit tillsammans sedan flera veckor tillbaka och vi har pluggat hårt på Campus Åre. Vi har pratat om skidteori, pedagogik och kommunikation. Dessutom har alla fått skita ned händerna i skidverkstaden där vi slipat, vallat, lagat skidor och fixat med pjäxor. Eleverna har varit på olika studiebesök och externa föreläsare har träffat klassen för att förbereda för skidåkning, praktik i skidskola och sportbutik. Största delen av teoripassen har avverkats. Nu väntar många praktiska moment med skidteknik, värdskap, skidpedagogik, utrustningskunskap och mycket annat.

En hel vinter i hårda plastskal. Även om många i klassen åkt mycket skidor så har väldigt få (om ens någon) utsatts för skidåkning på det här sättet de nu kommer att få uppleva. När jag säger att de inte kommer att få kliva ur pjäxorna förrän i maj är det inte utan att de ser lite fundersamma ut. Skämtar karln!? Vi räknar med en bra bit över 100 dagar i pjäxorna. Det är mer än de flesta vanliga skidåkare gör på 10 år.


En tuff och oerhört roligt tid väntar. Det är ett gäng som håller på att svetsas ihop till en tajt grupp med mycket skidåkning, många skidresonemang, flera skidtankar, mängder av skidutrustningsfrågor, massor av skidfrågetecken och inte minst en stor mängd gemensamma skidminnen för resten av livet. En gång skidåkare, alltid skidåkare!