top of page

En pärla i Västjämtland

Uppdaterat: 23 okt. 2022

Välliste, på vägen mot Vålådalen, är ett av Jämtlands mest tillgängliga fjäll.


Anrika Trillevallens högfjällshotell ser du vackert tona upp sig i förgrunden på din väg mot fjället. Hit kom de första gästerna redan i slutet på 30-talet. Familjen Boberg utvecklade turistanläggningen under ett par generationer med mängder av uppfinningsrika idéer som gav gensvar i det turistiska Sverige. Trillevallens rundradio, världens snabbaste släpliftar och Trillegubben är bara några av de fantastiska saker skidanläggningen Trillevallen förde med sig. Du kan fortfarande se spår av dessa när du besöker fjället.


Hoteller ligger vackert beläget i mysig skogsmiljö och bara några minuter därifrån, vid trädgränsen, tonar den härliga fjällsluttningen upp sig. Liftarna startar på närmare 700 möh och högsta toppen på fjället är på 1025 möh.Även om Åre by, med Skistar som motor, är den största turistaktören i Västjämtland så syns det tydligt hur många av de mindre orterna också blommar lite i skuggan av storebror Skistar. I takt med att permanentboendet i Åre kommun rör sig i större cirklar runt Åre by och att infrastruktur med affärer, skolor och andra bekvämligheter också följer det mönstret fångas även de mindre skidorterna runt Åre in i nätverket. Det är också intressant att följa utvecklingen kring åretruntverksamheten. Ett fjäll som Välliste är definitivt inte bara intressant under vintersäsongen. Nu har Högfjället öppet även under sommarsäsongen som lockar vandrare, löpare, fiskare, cyklister mfl.Tack vare att både hotell och skidanläggning ligger relativt högt över havet kan det erbjudas snö både tidigt och sent på säsongen. Nu i mitten på maj hittar vi fortfarande spår för längdåkning, turspår och snö för att gå på topptur. Oavsett väder är det nästan alltid någon bil på parkeringen och man kan ibland se hur det står ett par ombytesskor vid sidan av bilarna. Ljusa Jämtlandskvällar bjuder på skidåkning flera timmar efter jobbet och att se solnedgången från toppen av Välliste är redan lite grann av en klassiker.


Det tar inte många minuter upp till toppen från parkeringen och utsikten upp under hela turen är enastående. Den här tiden på året är det dessutom en upplevelse att känna kontrasterna mellan vinter och sommar.


Väl på toppen förtjänar man en kopp kaffe och en stunds njutning av 360 graders utsikt.Text: Ola Rockberg

Foto. Ola Rockberg & Jonas Brunnemyr

411 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page