Med över 100 tävlingar i World Cup sedan 1969 och med tre arrangerade Alpina Världsmästerskap (1954, 2007, 2019) kan nog Åre påstå sig vara en av de världsledande arrangörerna av alpina tävlingar.

I början på 2000-talet såg skidbron över E14 ut så här och när publik och andra skidåkare skulle ta sig ned till Olympialiften (nuvarande VM8:an) blev det ett smärre kaos när de tvingades hasa sig ned i en smal ränna bredvid backen och sedan igenom en trång tunnel under vägen. Mycket han ändrats sedan dess och mängder av WC-tävlingar på yttersta världsnivå har arrangerats sedan bron byggdes om. Jag har rotat i mitt bildarkiv och hittat en del bilder på skidåkare, arrangörer och själva arenan under ca en 20-årsperiod.
För ganska många år sedan var jag på skidsemester med familjen i Italien. Vi bodde på ett fint hotell i Val Gardena, en av landets absoluta skidmetropoler. Mot slutet av veckan satt vi och åt lunch på hotellet när plötsligt en ur hotellets ledning hastigt kom infarande i restaurangen för att både högljutt och tydligt tala om för oss i familjen att tävlingarnas andra åk hade startat. Om jag kommer ihåg rätt var det hotellägarens dotter som kom in i restaurangen. Jag hade pratat med henne vid ett tidigare tillfälle då hon hade listat ut att jag jobbade med skidåkning och att vi kom från Åre, Sverige. Det här var på den tiden då TV-sändningarna helt dominerade medias utbud. Det fanns inget internet att förlita sig på. Hon ville inte att jag skulle missa den så oerhört viktiga direktsändningen från de alpina världscuptävlingarna i Åre. Det var första gången jag förstod hur mäktigt och högtidligt det är med alpina skidtävlingar i de stora alpländerna. Skidåkning är en religion och skidåkarna är gudar. Med det perspektivet förstår man vad det innebär att vara arrangör av alpina WC-tävlingar.
Svenska damer
Åre har ett mycket speciellt förhållande till alla de svenska kvinnliga skidåkarna eftersom Åre har arrangerat så många tävlingar för kvinnor. Camilla Nilsson, som var Sveriges första kvinna att ta en seger på världscupcirkusen 1987 i Maribor, startade denna våg av oerhörda framgångar. I början på 90-talet tog Pernilla Wiberg över stafettpinnen och samlade totalt ihop 24 WC-segrar under en fantastisk karriär.
En som självfallet har ett stort utrymme bland tjejerna är Anja Pärson med sina 42 WC-segrar. Nedan är ett antal bilder på Anja i Åre genom årens lopp.
När jag går igenom mina bilder från ett stort antal WC-tävlingar bakåt i tiden hittar jag många duktiga skidtjejer som varit med i de stora sammanhangen i världstoppen. Frida Hansdotter (4 WC-segrar), Maria Pietilä Holmner (3 WC-segrar) och Jessica Lindell Vikarby (2 WC-segrar) är tre som fanns med i den absoluta världstoppen under många år. Se bilder på dessa tre nedan:
Två Jämtlandstjejer som också varit på pallen är Anna Ottosson Blixth (1 WC-seger) och Kajsa Kling (1 st 2:a plats i WC). Anna från Östersund och Kajsa född och uppvuxen i Åres backar. Dessa två och Therese Borssén (1 WC-seger) ser du bilder på nedan:
Utländska damer
Naturligtvis är det flertalet utländska tjejer som visat upp stor skidåkning i Åres backar. Det går Inte att nämna alla här men några namn som tillhört världseliten är Janica Kostelic (33 WC-segrar) från Kroatien, det finska stjärnskottet Tanja Poutiainen (11 WC-segrar) och Tyskan Maria Höfl-Riesch (27 WC-segrar). Det amerikanske inslaget med Lindsey Vonn (82 WC-segrar) och Mikaela Shiffrin (hittills 73 WC-segrar) har under långa perioder dominerat tävlingarna i Åre. Se bilder nedan:
Dagens och framtidens damer
Två åkare som redan varit etablerade i WC-sammanhang under många år men som visat att de förhoppningsvis har några år kvar i tävlingsbackarna är Sara Hector (hittills 4 WC-segrar) och Anna Swenn-Larsson (hittills 7 WC-pallplatser). Saras och Annas framgångar vet vi sporrar många av de nya svenska stjärnskotten, precis som Pernilla och Anja sporrade de som då var unga åkare.
Arrangörer
Åkarna i all ära men det vi absolut inte får glömma är alla de som organiserat dessa tävlingar ända från slutet på 60-talet. Arrangörer, tränare, funktionärer och alla andra som gjort evenemangen möjliga är oerhört viktiga. Det är många människor som varit delaktiga i de här sammanhangen. Ett antal av de personer som var med i början var starka pionjärer och lyckades arrangera flera tävlingar utan stora finansiella medel och tack vare att de var uppfinningsrika och helt enkelt vågade sticka ut hakan och göra det som behövde göras. Några personer som jag själv har träffat genom åren och som jag vet alla har dragit flera strån till stacken är med på bilderna nedan. Av alla de tusentals funktionärer som medverkat genom åren har jag bara fångat en bråkdel på bild.
Arenan
Det alla som jobbat med tävlingarna definitivt har gemensamt är de olika säkerhetsnäten som ska upp för att tävlingarna ska kunna genomföras på ett säkert sätt. Det pratas varje år om hur många kilometer nät som ska sättas upp, rättas till, skottas fram och efter tävlingarna tas ned. Alla som på nåt sätt jobbat med tävlingarna har en relation till näten. Tusentals är de historier som näten framkallat.
Det är speciellt att arrangera tävlingar när man hela tiden kämpar mot väder och vind och det skulle gå att lyfta fram många exceptionella händelser där vädret orsakat rejält huvudbry för arrangörerna eller där vädret sett till att det blivit magiskt bra tävlingar. Tävlingsarenan ska ju byggas upp varje gång det ska arrangeras tävling vilket gör att det ställer stora krav på både förberedelser och efterarbete. TV-sändningarna har en betydande roll i arrangemanget och det är ibland med minutiös precision man lyckas hålla tidsscheman, medan man vissa andra gånger missat tidsschemat totalt. Det svänger i alpin skidport.
Svenska herrar
Även om damerna dominerat tävlingsscenen i Åre så har herrarna självfallet också gjort ett antal framträdanden i backarna. André Myhrer (9 WC-segrar), Fredrik Nyberg (7 WC-segrar), Markus Larsson (2 WC-segrar) och Mattis Hargin (1 WC-seger).
Utländska herrar
Några utländska namn som har etsat sig fast i minnet sedan början på 2000-talet är Hermann Maier (54 WC-segrar), Lasse Kjus (18 WC-segrar), Bode Miller (33 WC-segrar), Aksel Lund Svindal (36 WC-segrar), Kjetil André AAmodt (21 WC-segrar), Didier Cuche (21 WC-segrar).
Utländsk betydelse
Jag har under fyra vintrar jobbat som skidlärare i Vail Colorado i USA. Det är en av världens största enskilda skidorter och de har världens största skidskola, räknat i antal skidlärare. Vail har precis som Åre arrangerat en mängd WC-tävlingar och även tre st Världsmästerskap. Det är med högt buret huvud jag har kunnat berätta för mina gäster i skidskolan, mina kollegor och andra jag träffat att jag kommer från Sverige, Åre. Faktum är att fler än man tror känner till Åre som skidort. Naturligtvis vet inte Amerikanen så där exakt var Åre ligger eller hur det ser ut här, men de har ett hum och känner igen namnet. De har sett eller hört att vi arrangerar WC-tävlingar. Med handen på hjärtat så är det ju så vi i Sverige också känner igen flera skidorter i Alperna. De arrangerar WC-tävlingar.
Det har utan tvekan varit en fjäder i hatten för mig som svensk skidlärare i Vail när jag har kunnat berätta om Åres stolta historia av tävlingsarrangemang,. Även om min skidskolegäst i vissa fall inte har koll på varken Sverige eller Europa så blir det tydligt att de förstår att jag växt upp och bor i en gedigen skidkultur i Sverige. Kan jag dessutom "namedroppa" Ingemar Stenmark i mina skidberättelser är jag definitivt hemma.
Text & Foto: Ola Rockberg
Comments