top of page

Allt var inte bättre förr

Uppdaterat: 16 juni 2021

Åre Skidlärutbildning letade igenom alla förråd och vindsutrymmen och hittade gamla skidkläder från 90-talet och äldre. En hel dag i backen med temat "allt var inte bättre förr".
Många glada skratt och förvånade blickar när hela klassen åkte på skidor från 90-talet. Slalomskidor 205 cm långa med en svängradie på ca 45 meter. Det gäller att ha tungan rätt i munnen när man ska svänga med dessa prylar. Lite nervösa skratt när skidorna delades ut på morgonen när eleverna tittade upp på spetsarna ungefär som om de spanade efter flygplan på himlen. Skidor 30 cm längre än de själva. Hur ska det här gå?


Lite nervösa skratt när skidorna delades ut på morgonen


De flesta i klassen var inte ens födda när de här skidorna tillverkades och de har knappt sett nåt liknande på vykort ens. Dagen till ära hade vi gått igenom förråd, garage och vindsutrymmen för att hitta färgglada matchande kläder.


Nervositeten byttes snart ut mot lite mer konfunderade miner efter ett par åk. Det var visst inte så svårt med de här långa skidorna. Vissa skidtekniska grejer var ju faktiskt lite enklare på de här gamla pjäserna, hmmm, knepigt! Var det bättre förr kan man ju undra. Njaaa, riktigt så enkelt är det nog inte men det är intressant att förstå att de gamla skidorna har sina fördelar och alla moment i skidbacken är inte bättre med nya skidor under fötterna. Trots det vill ju ingen av oss direkt byta våra nya skidor mot dessa gamla, mer än för bara ett par dagar.På min vind hänger många gamla grejer och jag lyckades hitta tre av mina gamla skidställ från min tid i svenska demoteamet. Ett ställ hade jag när jag representerade Sverige på Interski i Japan 1995. Det andra var till för träning och fotografering i mitten på 90-talet och det tredje stället bar jag när jag representerade Sverige på Interski i Norge 1999. Dessutom lyckades jag gräva fram en mössa från 1988 som jag hade i skidskolan på Nya Zeeland. Enda kruxet med den mössan var att de inte trodde den var gammal för den är modern idag :-) De Headskidor jag åkte på idag är 207 cm långa och de hade jag när jag jobbade i Åre skidskola i början på 90-talet. Still going strong. Men jag ska nog valla skidorna till nästa vinter. Belaget var ljusgrått!


Jag vet inte hur vi lyckades hålla oss varma för 25 år sedan när vi åkte med pannband. Efter många år med hjälm nu måste jag nog säga att det är rätt skönt med krukan på huvudet.
Bengt Bengtsson, Mathias Rutgersson, Ola Rockberg


Några elever bjöd på fina tidsenliga hopp vilket vi tackar extra för. Valle som tittade på i bakgrunden ser aningen förfärad ut när Ella flyger förbi honom i vackert färgglada kläder. Jag tror inte Valle var född när de här kläderna syddes så han undrade nog vad det var för nåt knepigt som kom flygande.


Har man gamla stiliga blågula landslagskläder från Goldwin måste man ju flyga lite extra högt.Text & Foto: Ola Rockberg, Campus Åre


1 002 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Park

Comments


bottom of page