top of page

Åtta veckor på snö
Nu har vi varit på snö sedan början på december och vi har hunnit att göra en hel del grejer. Barn/nybörjarkurs, längdåkning, snowboard, storslalom, brant åkning, skidvaneövningar, skidanalys, ledarövningar, träna demonstrativ skidåkning, praktik i skidskolan, skidtester, praktiska skidprov mm.


"inlärning genom upplevelse"

Faktum är att vi snart gjort hälften av all tid ute på snö. Vi stannar kvar i pjäxorna så länge liftarna är öppna i Åre, sedan går vi in i klassrummet och avrundar med redovisningar och diverse andra sammanställningar.


Det gäller att lära sig att när man jobbar med skidåkning är man på plats i backen före alla andra och även före liftar och annat öppnar. Skidlärare, pistörer, pistmaskinsförare och personal som ska öppna skidbutiker och restauranger är först på plats.


Vi ska lära oss att agera värdar och att det är vi som ska ta emot gästerna när de kommer till skidåkningen. Klassen samlas i regel i någon av värmestugorna för att kontrollera väder, liftar samt för att hinna gå igenom några praktiska saker innan vi ger oss ut i skidbacken.


Vissa saker går liksom inte att lära sig den teoretiska vägen. En del moment handlar om "inlärning genom upplevelse". Hur fungerar jag när det är kallt? Hur reagerar min kropp när jag stått på skidor måndag - fredag i hela åtta veckor? Hur fungerar min utrustning rent praktiskt? Det och många andra frågor behöver man lära sig genom att själv uppleva dem.

Det har blivit mycket skidåkning under dessa åtta veckor. All skidåkning syftar till att åstadkomma skidförståelse så våra blivande skidlärare ska kunna skapa lärsituationer för sina skidskoleelever. Det som behövs för att utforma egna skidlektioner är att kunna ...

  • Demonstrera skidåkning

  • Analysera skidåkning

  • Förklara skidåkning (teoretiskt/praktiskt)

  • Tänka som en ledare/lärare

Åre har visat upp sig från en vykortsliknande sida under flera veckor. Fin kallsnö och många soliga tillfällen. Tyvärr är väl inte snötillgången den allra bästa. Liiiite mer snö skulle vi önska ;-)

Den här veckan jobbar vi mycket med skidanalys och att skapa lärsituationer för skidelever i skidbacken. Vi har extra hjälp av en instruktör från Skistar Åre. Nästa vecka är det dags för praktik i skidskolan igen. Då är det skarpt läge som gäller.Text & foto: Ola Rockberg457 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Skidsamarbete

Park

Comments


bottom of page