top of page

ÅRE - små och stora event

Uppdaterat: 11 maj 2023


Åre har arrangerat många tävlingar, event, uppvisningar, mässor, evenemang genom årens lopp.


Åre torg


Åre Torg har varit tummelplatsen för en mängd olika evenemang under alla årstider i många årtionden. Det har samlats mycket kunskap och erfarenhet i regionen. Åre har blivit känt i både nationella och internationella sammanhang för att vara duktiga på att få till stora Event. Vid flertalet tillfällen har Åre fått ta över skidtävlingar på kort varsel från andra länder när de haft problem att genomföra tävlingar pga väder eller liknande.
World Cup ÅreÖver 100 alpina Worldcup-tävlingar har arrangerats i Åre sedan slutet på 60-talet. 1954, 2007 och 2019 stod Åre som värd för alpina VM, något som bara ett fåtal orter i världen kan ståta med.


Nu för tiden är arrangemangen så stora att det räcker inte bara med entusiasm. Det ställer stora krav på planering i form av projektledning, säkerhetskunskaper, ekonomisk insikt och logistisk kompetens. Behovet av både teoretisk och praktisk kunskap kring marknadsföring, juridik, eventdesign och massmedia behövs för att ro alla dessa event i hamn.


Ett monsterstort evenemang som genomfördes i Åre för ett antal år sedan var Crashed Ice som var en stor internationell tävlingsserie över hela världen. Här spolades det upp en isbana som sträckte sig från skidbackarna under Europavägen och ned över Åre torg.
Mountainbike ÅreRedan 1995 arrangerade Åre sin första WC-tävling i mountainbike downhill. Bara ett par år efter det, 1999, fick Åre förtroendet att ta hand om VM i mountainbike damer och herrar alla discipliner.
Åre Extrem Challenge


Sommarevent är de som har ökat mest de senaste åren. Åre är inte bara en vinterarrangör längre. Nu är alla årstider lika inbokade. Åre Extreme Challenge med paddling, löpning och cykel är en årligen återkommande händelse.


Med fler stora lokaler har också möjligheten att skapa inomhusevent gjort att Åreborna inte nöjer sig med att bara var utomhus när det ska arrangeras något. Motormässor, träningsevent och musikframträdanden är bara några få i raden av inomhusevenemang
För ett par år sedan dök det upp en amerikansk löpartävling som ville arrangera en tävling där deltagarna skulle springa så många varv som möjligt under 24 timmar. Den ville de ha i november när det var minst sagt stränga förhållande för löpare. Det var en del av tjusningen tyckte arrangören. Längs banan byggdes hinder av kolossalformat där de tävlande skulle klättra, kasta, krypa, hoppa och vara uppfinningsrika för att ta sig över, under och igenom hindren. Löpartävling i snön i Åre i november. Ja, ni hör ju att Åre inte längre bara kan kalla sig vinterarrangör.Motoreventen, både sommar och vinter, börjar bli många. Här räcker det inte att vara på land. Isen på sjön blir en utomordentlig arena också. Nu märker vi självklart också hur elektrifieringen av fordonsparken kommer till Åre också.Isen på Åresjön är ibland fullbokad på helgerna för alla som vill hitta på spännande saker där. En av det mest spektakulära händelser som genomförts på isen är travtävlingar som under flera år var återkommande kring påsktid.
Trav Åresjön
Tornerspel med lokala hästentusiaster från Åre visar upp sina konster med ett magiskt rollspel. Ett event som låter åskådaren vara med och känna hur det känns att ta sig tillbaka i tiden.


Ja, det har varit många olika små och stora event, tävlingar, evenemang i Åreregionen och fler lär det bli. Här kan du läsa om de mest aktuella just nu.


För att kunna bevara och föra kunskap vidare samt för att kunna utveckla de kommande evenemangen ser Åre kommun att det är viktigt att vi utbildar personal som kan vara med och skapa dessa event. I år introducerar Campus Åre en ny utbildning för dig som är intresserad av event - Åre Eventproducent.


Åre Eventproducent är en ettårig yrkesvuxutbildning där du under ett år får grundkunskaper för att kunna vara en del i en eventproduktion och kurserna är gymnasiekurser för vuxenstuderande. Under ett intensivt år kommer du att få grunderna för att kunna arbeta med olika typer av events och andra marknadsföringsaktiviteter samtidigt som du kan njuta av allt som Årefjällen har att erbjuda.


Vi varvar teori med praktik och vi har flera samarbeten med olika företag och arrangörer i Åre, där du som student får möjlighet att vara med och skaffa dig erfarenheter och kontakter. Utbildningen bedrivs på heltid och kräver hög närvaro. Efter utbildningen kan du få flera olika typer av jobb så som Eventproducent, Eventassistent, Projektassistent, Marknadsassistent.


Text och foto: Ola Rockberg


511 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page