top of page

Åre Skidlärarlinje

30 veckor lång utbildning. Fantastisk möjlighet för dig som vill ägna mycket tid åt din egen skidåkning, uppleva Åres alla möjligheter och jobba inom besöksnäringen.








"Att börja plugga på Åre Skidlärarlinje var det bästa beslut jag någonsin tagit. Inte bara att jag lärde mig att åka skidor på riktigt. Jag hittade dessutom vänner för livet och fick självförtroendet till ett aktivt liv som skidåkare. Tack för en fantastisk utbildning!"

Felicia Persson, elev










Åre Skidlärarlinje har funnits sedan 1988 och är Sveriges äldsta längre sammanhängande utbildningsanordnare för skidlärare. Att gå utbildningen innebär att du vistas bakom kulisserna på Sveriges största skidort, Åre. Vill du jobba med besöksnäringen, sporthandel och skidåkning har du goda chanser att knyta nödvändiga kontakter för detta under utbildningsåret. 












Under hösten är det teoretiska studier, och så fort snön lägger sig i Årefjällen övergår teoristudierna till praktiska övningar, i huvudsak alpin skidåkning. Utbildningen har mycket stor direkt koppling till näringslivet och skidskolebranschen. Efter avslutad utbildning får du betyg i de olika kurserna som genomförts. All undervisning sker på svenska. Utbildningen börjar vecka 42 och bedrivs på heltid. Huvuddelen av utbildningen genomförs i Åre.








Innan snön kommer till Åre läser vi tex skidteknik, pedagogik, kommunikation och träningslära. Vi har ett eget klassrum och tillgång till flera små grupprum på Campus Åre. Här studerar vi både i helklass och i små diskussionsgrupper. Eleverna börjar redan här att vänja sig vid att det är en ledarutbildning där de så småningom själva ska leda andra människor. Redan första veckan ställs alla inför det faktum att de ska prata inför en grupp. Att stå i klassrummet och prata inför en grupp blir vardag. Vi jobbar med en digital lärplattform under hela utbildningen så det krävs att du har en egen bärbar dator för att klara utbildningen.











Dessutom tittar vi på hur skidutrustning fungerar och hur man vårdar den. Vi rekommenderar att du som kommer in på utbildningen avvaktar med att köpa ny utrustning det första du gör innan utbildningens start. Det dyker upp många tillfällen under hösten där studenterna kan införskaffa bra utrustning. Vi hinner då också prata om vilken typ av skidor, bindningar och pjäxor som är lämpligast. Som exempel kan nämnas att vi vill att varje elever ska ha någon form av pistskida som sin basskida. Twintips, breda lössnöskidor eller liknande är inte lämpliga om man bara vill ha ett par skidor. Vi håller som regel till i pisten och där gör sig en skida anpassad för pist bäst.











När snön kommer till de Jämtländska fjällen övergår studierna från teoristudier till praktiska studier i skidbacken. Campus Åre ligger mitt i Åre och vi ser fjälltopparna från klassrummet. Vi ser när det vita guldet anländer till fjällvärlden. Utsikten från klassrummet är som en tavla så vi har "instagrampauser" i studierna då och då för att vi ska kunna föreviga de ögonblicken.










Näringslivets medverkan i utbildningen är viktig. Redan de första veckorna får vi besök av flera företag och organisationer för att försäkra oss om att utbildningens innehåll är uppdaterat och rimmar med näringslivets krav.










Som skidlärare kommer dina pjäxor att bli din käraste ägodel. Det är av största vikt att de fungerar hela vintern. Vi rekommenderar att vänta med pjäxinköp tills man är på plats hos oss. Vi pratar mycket om pjäxor och samarbetar med de bästa experterna på området. De kommer till klassrummet innan vintern och hjälper oss. Här kan du läsa en längre artikel om pjäxor.











I Åre finns ett flertal intressanta företag som jobbar med sporthandel inom besöksnäringen och vi tar ofta chansen att besöka dem för att få se hur det ser ut på olika arbetsplatser i Åre och för att låta eleverna knyta viktiga kontakter som kan skapa arbetsmöjligheter.


När det är dags för säsongsstart på skidor praktiserar vi tillsammans med många skidleverantörer. Här ges ytterligare chanser att utöka sitt nätverk och förbättra sina chanser på arbetsmarknaden. Vi ges också en unik möjlighet att få lära oss mer om skidor och hur vi rekommenderar rätt utrustning till kunder.











I regel startar vi skidåkning i början på december i Jämtland. När snön kommer byter vi skepnad på utbildningen och tar på oss underställ och skidkläder som skoluniform. Vi försöker nyttja snötiden så mycket vi kan under vintern. På Åre Skidlärarlinje får man lära sig hur det känns att åka skidor i princip varje vecka under hela vintern. Vi jobbar utomhus måndag till fredag ända tills liftarna stänger första maj. Är du utomhusmänniska, gillar skidåkning och trivs att umgås med människor är det här en utbildning för dig.











En oerhört viktig del av utbildningen är den perioden då eleverna gör praktik i skidskolan. Det sker stegringsvis under vintern. Första praktikveckan är under nyår och sedan fyller vi på med ytterligare veckor under både sport- och påskloven. Här ska de teoretiska och praktiska kunskaperna stråla samman och utmynna i att prova på hur det är att vara ledare i skidskoleverksamhet.


Här genomförs många arbetsuppgifter med instruktörer och handledare från näringslivet. Vi har ett mycket nära samarbete med Skistar Åre som har avdelningar såsom skidskola, skidshop, skidverkstad, skiduthyrning, event mm. Eleverna på utbildningen får i första hand stor insikt i skidskoleverksamheten hos Skistar Åre där de får en placering på företaget som de utgår ifrån. Den placeringen blir navet i utbildningen och utifrån den sker kunskapsinhämtandet. Med hjälp av instruktörer och handledare från skolan och från Skistar Åre kommer alla elever att handledas utifrån det kursinnehåll som genomsyrar utbildningsåret.











Det blir mycket skidåkning under utbildningen. Vi fokuserar på att lära oss demonstrativ funktionell skidåkning. En skidlärare behöver ha en bred bas av skidkunnande. Vi åker i pisten, banåkning, puckel, offpist, i skogen, i parken och diverse andra situationer. Vi filmar vår egen åkning och analyserar. Eleverna jobbar mycket i smågrupper för att både förstå hur man analyserar skidåkning och för att lära lära sig att prata om skidåkning på ett sådant sätt att de kan förmedla skidteknik både muntligt och praktiskt.










Förutom vanlig alpin skidåkning provar vi också snowboard, längdskidor, turåkning och topptur.








Du som söker Åre Skidlärarlinje ska ha god färdighet i alpin skidåkning redan före utbildningens start för att kunna tillgodogöra dig utbildningen. Vilken nivå på skidåkning kräver vi då för att få påbörja utbildningen? De som påbörjar utbildningen ska klara av skidåkning i pister med hög svårighetsgrad (röda/svarta), kunna åka med kontrollerad fart, med korta och långa svängar.











Vill du ansöka till nästa års utbildning (24/25) så ska det göras före den 30/6 2024. Ansökan görs digitalt genom vår egen ansökningssida här.







Text och Foto: Ola Rockberg, lärare Åre Skidlärarlinje


622 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Skidsamarbete

Park

Comments


bottom of page