top of page

Åre Lärcentrum

Uppdaterat: 27 feb.

Utbildningar i fjällmiljö!Åre Lärcentrum inryms i Campus Åres lokaler. Verksamheten i den här byggnaden startade i början på 2000-talet. Åre kommun är huvudman för Campus Åre och under rubriken Campus Åre finns numera tre delar: Åre Lärcentrum, Åre Skidlärarlinje och Åre Vildmarksutbildning.


STUDERA PÅ DISTANS FRÅN HELA VÄRLDEN


Hos oss på Åre Lärcentrum kan du sitta i en rofylld miljö och studera. Här finns studielokaler som du delar med andra som studerar på distans. Datorer, WiFi och skrivare finns som resurs för dig och dina studier. Du registrerar dig kostnadsfritt genom att fylla i formuläret på hemsidan. Här hittar du en lugn studiemiljö om du studerar på distans mot universitet, komvux, högskola eller yrkeshögskola. Vi erbjuder både tentamensservice och studiemöjligheter.

Åre Lärcentrum är medlem i Nitus. Det svenska nätverket för kommunala Lärcentra. Förkortningen står för Nätverksgruppen för IT-baserad utbildning via lokala studiecentra. Nitus jobbar för att möjliggöra eftergymnasial utbildning och skapa förutsättningar för en hållbar kompetensförsörjning för individ och samhälle i hela landet.


Medlemskapet i Nitus ger dig som studerar på distans vid universitet, högskolor och yrkeshögskolor möjlighet att skriva tentamen hos oss. Tentamen här sker på samma tider som vid den skola du studerar mot. Du behöver kursansvariges godkännande och därefter kan du boka en tid. Läs mer på hemsidan. 


Åre Lärcentrum vill verka som Mötesplats för studier, som Mäklare av utbildning mellan olika anordnare och studerande samt som Motor för utveckling och tillväxt i Åre kommunSTUDERA PÅ HÖGSKOLA ELLER UNIVERSITET I ÅRE


Andreas Håkansson studerar IT på distans från Åre mot Karlstad Universitet. Läs nedan vad han tycker.


"Eftersom mina studier sker på distans krävs det att jag har tillgång till studieplats när jag inte sitter hemma. Åre Lärcentrum finns fullt tillgängligt med rymliga och fräscha lokaler så jag brukar oftast nyttja dessa istället för att sitta hemma. Allt fungerar smidigt när man sitter här.

  • Internet är alltid stabilt: Det är superviktigt!

  • Full tillgång till skrivare: Otroligt bra service att jag kan skriva ut viktiga dokument, smidigt och enkelt.

  • Datasalen: Perfekt för mig som ofta behöver två skärmar att arbeta från, enkelt att koppla upp sig.

  • Studentkök: Fräscht och fint, perfekt med kylar, micro så man kan ta med sig mat hemifrån och äta på plats.

Sist men inte minst vill jag nämna hur Åre Lärcentrum hanterar tentamina: Det fungerar väldigt bra! Eftersom vi har många skriftliga salstentamina krävs det ett bra lärcentrum som har ett bra samarbete med Karlstad. Jag har aldrig haft problem med att boka och få plats, det gör att tentastressen minskar avsevärt. Det finns flera studenter som läser samma program som mig som har jättestora problem att få plats för salstentamen på lärcentrum i södra Sverige. Tack för en fantastisk studieplats som ger lugn och fokus" - säger Andreas!
Karin Högberg är koordinator på Åre lärcentrum. Det är henne du kontaktar när du vill nyttja lokaler för studier. Karin registrerar dig när du vill studera, hon visar dig var du ska sitta och hon informerar om vilka dagar du kan nyttja lokalerna. Karin har också en roll som studie- och yrkesvägledare och kan hjälpa dig med funderingar kring CSN, fortsatta studier och kontakter med andra lärosäten. Hon är på plats på Campus Åre de flesta dagar i veckan.


"Vi vill satsa på lokala studiegrupper på Åre Lärcentrum med studerande som läser högre utbildning mot olika lärosäten. Vi vill ge möjlighet till lärosäten att decentralisera utbildningar till Lärcentrum. Från och med i år erbjuder vi en studiecoach som finns på plats vissa tider i veckan och kan hjälpa till med studieteknik, planering och upplägg eller bara fungera som bollplank vid studierna."

- säger Karin!
LIVSLÅNGT LÄRANDE I HEMKOMMUNEN


Vi vill möjliggöra det livslånga lärandet genom att, oavsett var man bor, ålder eller familjeförhållande, ha möjlighet till högre studier på distans, på ett lärcentrum. Åre kommun vill med hjälp av Åre Lärcentrum skapa bra förutsättning att skriva tentamen i hemkommunen. Det innebär ett minskat resande och ökad hållbarhet. Det kan också minska de höga trösklar som annars gör att man kanske väljer att inte ansöka till fortsatta studier.

Att studera på distans innebär att man kan flytta till Åre Kommun med sin familj, kanske jobba deltid och inte minst nyttja de möjligheter till friluftsliv och utomhusaktiviteter vi har. Ibland ser vi hur de som studerar i Åre Lärcentrums lokaler kommer in på mornarna rosenkindade, glada och med skidkläderna på. Ett par timmars skidåkning före studierna är en god start på dagen.


Det är lätt att styra sina studietider på Åre Lärcentrum. När du skrivs in hos oss får du en egen digital nyckel till entrédörren så du kan komma tidigt och gå sent om du vill. Du kan även sitta här och studera på helger.


Välkommen till Campus Åre och Åre Lärcentrum!

Text & foto: Ola Rockberg

89 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page