top of page

Åre Höstmarknad

Uppdaterat: 23 okt. 2022

Åre levererar en höstig höstmarknad


Sedan starten 2005 har Åre Höstmarknad stadigt ökat i storlek varje år. Marknaden är en självklar höstattraktion i Åredalen och den lockar tusentals besökare. I år var det lite extra spännande att välkomna marknaden åter efter två år i malpåse pga covid.Vädret var precis så där lagom höstigt som man vill ha det under en marknad i månadsskiftet september/oktober. Underbara höstfärger i kombination med lite kylig och klar luft. Mössa, handskar och en tjockare jacka var på sin plats. Det såg ut som besökarna njöt av flanerandet kring alla attraktioner, öppna restauranger och barnaktiviteter. Utbudet passar verkligen alla i familjen.


Tillströmningen av besökare var stor. Tack vara parkering utanför Åre by med gratisbussar in till Åre centrum fungerade flödet av alla människor.


Åre Höstmarknad har blivit ett självklart höstevent som fungerar som en bra markering och avslutning av hösten i Åre. Efter höstmarknaden påbörjas vinterns förberedelser på riktigt.


Sommaren har midsommarafton. Vintern har julafton. Hösten har höstmarknaden. Tre självklara tillställningar som tar hand om varsin årstid. Det finns ett antal gemensamma nämnare för dessa tre som egentligen är sekundära effekter av själva huvudanledningen till högtiden. Alla tre har en samlande effekt på familjer. Det märks att Åre höstmarknad blivit en helg för hemvändare. Vi ser också att det skapas privata sidoarrangemang då man vet att det går lättare att attrahera deltagare under ett tillfälle då marknaden ändå är en reseanledning.


Det blir fler och fler cirklar på vattnet av marknaden. De första åren marknaden gick av stapeln var det händelser bara just runt Åre torg. Nu händer det saker i hela Åre och flera byar i hela Västjämtland passar på att skapa sina egna attraktioner, utförsäljningar och besöksanledningar. Hela det gula fjällandskapet lever upp tillsammans.
Som en naturlig följd av Åre höstmarknad har "Höstlov i Åre" vuxit sig starkt sedan några år tillbaka. En vecka i november som egentligen tillängas barnen och där aktiviteter för de yngre dominerar utbudet. Föräldrar och barn får chansen att tillbringa tid tillsammans under lugna mysiga höstförhållanden. Nu sätter vi på oss tjockare mössa, långkalsonger och en kraftigare jacka och njuter av naturen i fjällen.


Den tidigare så långa och mörka hösten i Åre har blivit en gladare och ljusare årstid som förtjänat ett eget uttryck. I Åre har vi sommarturism och vinterturism. Vågar vi påstå att vi numera också har höstturism? Läs mer om höstturism här.

Text och foto: Ola Rockberg

498 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page